'SDP i njegovi hrvatski prirepci' zadaju završni udarac BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...a odmah potom započet će proceduru u vezi s izborom nove federalne vlade, kao i predsjednika i potpredsjednika tog entiteta.

Ovo je "Pressu" potvrdilo više izvora iz Lagumdžijina bloka, u koji su od hrvatskih stranaka uvršteni Narodna stranka "Radom za boljitak" i Hrvatska stranka prava BiH. Time je postalo sasvim jasno kako Lagumdžija ne odstupa od svoje namjere da iz institucija Federacije protjera dvije najveće hrvatske stranke, čiji predstavnici tvrde da znaju za scenarij SDP-a i njegovih "satelita".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Lagumdžija i njegovi hrvatski prirepci ne odustanu od te sumanute ideje, bit će to udarac koji BiH neće moći izdržati", poručuju iz oba HDZ-a.

Lagumdžija je u Mostaru potvrdio kako će vlast u FBiH biti formirana bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Ta se najava već počela provoditi u djelo budući da su, prema saznanjima ovog lista, zastupnici koji su do sada izabrani u federalni Dom naroda, Centralnom izbornom povjerenstvu BiH samoinicijativno počeli slati obrasce o prihvaćanju mandata, koje su prethodno skinuli s internet adrese CIP-a. Inače, u taj dom još nije izabrano svih 58 zastupnika, a 30 od 37 izabranih su iz stranaka okupljenih oko platforme SDP-a.

Dopredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović kaže kako je ovakav scenarij izvjestan, jer više nema vremena da se bilo što čeka. On ističe kako su potpisnici platforme odlučni taj posao konačno i završiti.

"Ta sjednica će biti sazvana i nakon toga vlast će biti konstituirana. Za takav potez imamo uporište u ranijim tumačenjima OHR-a da se sjednica može sazovati čak i ako nisu izabrani svi zastupnici", tvrdi Ivanković Lijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iako su u CIP-u jučer potvrdili kako su im počeli stizati prvi popunjeni obrasci o preuzimanju mandata, portparol CIP-a Maksida Pirić upozorava kako je to preuranjeno. Ona podsjeća na raniji stav CIP-a da posredni izbori za zastupnike u federalnom Domu naroda nisu završeni i da zbog toga ne mogu ni biti potvrđeni rezultati za tu instituciju.
S druge strane, u bloku koji čine dva HDZ-a tvrde kako je Zlatko Lagumdžija i definitivno krenuo u proces rušenja države. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota kaže da SDP-u osim zauzimanja ključnih funkcija u FBiH uz pomoć njihovih marioneta ništa drugo nije važno.

(srna)

Vezani članci