SDA prihvatila platformu SDP-a uz uključenje oba HDZ-a

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
"Programska platforma SDP-a je prihvatljiva uz određene primjedbe koje će SDA iznijeti. Svakako bi bilo dobro da se uključe i druge stranke, prvenstveno HDZ 1990 i HDZ BiH. Platforma sadrži dobra institucionalna rješenja za status Hrvata, na čemu su ove stranke i same insistirale. Imaću razgovore sa SDP-om u vezi sa našim primjedbama na platformu i tražiću da se uključe i oba HDZ-a", rekao je Tihić za "Nezavisne novine".

On nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke, gdje je razmatrana programska platforma SDP-a koju su u srijedu uputili SDA, Narodnoj stranci "Radom za boljitak" i HSP BiH, nije mogao komentirati zašto platforma odmah nije upućena i ostalim strankama u FBiH koje imaju bolji izborni rezultat od HSP-a i NS "Radom za boljitak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Mašić, tajnik za informiranje SDP-a BiH, rekao je da je platforma upućena na adrese tri stranke jer s njima imaju najveći stupanj saglasnosti o pitanjima koja su dio programa buduće vlasti.

"Ovo je proces u kome smo nakon niza razgovora najviše saglasnosti imali sa ove tri stranke i ponudili smo platformu. Vlast u FBiH može biti formirana bez oba HDZ-a, čime nisu ugroženi Hrvati. Gdje u Ustavu piše da HDZ BiH mora biti u vlasti? SDP je na prethodnim izborima imao više glasova nego oba HDZ-a zajedno pa nije blokirao institucije", rekao je Mašić.

On je dodao da HDZ BiH ne može blokirati institucije u FBiH jer nema kapacitet za to. "Mogu blokirati izbor delegata u dva kantona/županije, a to je antidejtonsko djelovanje, zbog čega se snose sankcije", rekao je Mašić, ističući da SDP nema zajedničkih točaka sa HDZ-om BiH i formiranjem trećeg entiteta.

Predsjedništvo SDP-a usvojilo je u utorak Nacrt programske platforme koja nosi naziv "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014".

U HDZ-u 1990 su istakli da je lider ove stranke Božo Ljubić obavio razgovor sa predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem, koji je ostao pri stavu da prihvata SDP-ovu platformu. "Time je koalicija HSP - HDZ 1990 i službeno mrtva", rekao je Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u BiH ranije su najavili da će, ukoliko bude formirana koalicija u kojoj neće biti predstavnika 62 % biračkog tijela, blokirati rad institucija u FBiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su koalicije unutar FBiH unutrašnja stvar stranaka koje tu djeluju, ali da se na nivou BiH treba dogovarati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Mi iz RS rekli smo da ćemo podržati Hrvata koji dolazi iz jednog od HDZ-ova na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ako nema tog dogovora i ako izostane srpska strana, onda nema ni imenovanja", rekao je Dodik i poručio da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ne zaslužuje i neće dobiti podršku iz RS-a.

srna/radiosarajevo.ba

Vezani članci