SDA i HDZ traže izmjene Zakona o kaznenom postupku BiH

Vidi originalni članak
... kaznenom postupku BiH koje je predložio Amir Fazlić (SDA) po hitnom zakonodavnom postupku o čemu će danas izaslanici Doma biti upoznati na sjednici koja je počela u Sarajevu.

Na sjednici 21. ožujka poslanici mu nisu dali podršku, odnosno nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske, a zastupnici će se danas o njemu izjašnjavati u drugom krugu kada je potrebno da ne bude dvije trećine protiv iz jednog od entiteta da bi zakon bio usvojen. Problem s izmjenama tog zakona je nastao zbog činjenice da postoji i prijedlog Ministarstva pravde BiH za izmjene tog zakona koje su potrebne zbog implementacije odluke Ustavnog suda koji je prije osam mjeseci neke odredbe zakona proglasio neustavnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju tog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba. Osim toga danas je na dnevnom redu i zahtjev poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o kaznenom postupku također po hitnom zakonodavnom postupku. Njegove izmjene iste su kao i one koje je Klub Hrvata u Domu naroda jučer predložio na razmatranje po hitnom postupku, ali su delegati odlučili razmatrati ga po skraćenoj proceduri.

Kolegij Doma nije postigao suglasnost o prijedlogu zastupnika Nikole Špirića (SNSD) za razmatranje "Stanja sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića" kao posebnu točku dnevnog reda sjednice o čemu će se poslanici također danas izjašnjavati u drugom krugu. Zastupnici bi trebali razmatrati i izmjene zakona o prekršajima, o radu u institucijama, o sportu, o upravnim sporovima BiH te dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Utvrđivanje ovako predloženog dnevnog reda uslijedit će nakon okončanja dijela sjednice u kojem zastupnici postavljaju pitanja, a predstavnici Vijeća ministara odgovaraju.

Vezani članci