Radanović: U srpskim selima u FBiH neće biti migrantskih kampova

Vidi originalni članak

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zajedno sa svim srpskim udrugama u tom entitetu poručuje da su za rješavanje smještaja ilegalnih migranata, ali izvan srpskih naselja, izjavio je Srni predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči današnje sjednice Vijeća ministara u tehničkom mandatu na kojoj bi trebalo biti razmatrano stanje u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim priljevom migranata, Radanović je kazao da se Srbi protive bilo kakvim planovima da migranti budu smješteni na srpskoj zemlji i u naseljima, gdje je srpski narod bio većinski do 1991. godine.

- Neka zaborave da tu može biti bilo kakav migrantski centar. Gdje je srpsko selo bilo, makar se u njega ne vratio nijedan Srbin, ne mogu biti smješteni ilegalni migranti, jer blokiraju povratak srpskog stanovništva - poručio je Radanović.

Radanović kaže da Srbi u FBiH imaju lošije uvjete nego migranti jer su često bez struje i vode.

- U FBiH migranti imaju doručak, ručak, večeru, smještaj, struju, vodu, a to Srbi u selima u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč i drugim mogu samo sanjati - posebno struju i vodu - naveo je on.

Vijeće ministara u tehničkom mandatu trebalo bi danas razmatrati materijale Ministarstva sigurnosti koji se odnose na stanje u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim priljvom migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da u okviru ove točke budu razmotrene informacija sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH, kao i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim priljevom migranata u BiH.

 

Vezani članci