Platforma SDP-a: Promjene u Predsjedništvu, veto i teritorijalna reorganizacija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Vlada Federacije po uzoru na Vijeće ministara

Na ovaj način više se neće moći ponoviti situacija u kojoj su hrvatskog člana Predsjedništva birali većinom Bošnjaci, a Vlada Federacije će početi funkcionirati na principu Vijeća ministara u kojem svaki narod ima mogućnost blokirati odluku, koja im ne odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi, to podrazumijeva da svaka odluka mora imati podršku i glas barem po jednog ministra iz sva tri konstitutivna naroda. Ipak, HSP BiH traže da se ovaj dio promjeni na način da se umjesto jednog ministra radi o jednoj trećini ministara iz reda svakog od triju naroda.
Neizravno biranje članova Predsjedništva

SDP je predložio i način neizravnog biranja članova Predsjedništva, iako je zahvaljujući izravnom izboru u već dva mandata uspio osvojiti mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. Ovom je, pak, platformom predviđeno da se predsjednik i potpredsjednici BiH biraju iz Parlamenta uz smanjenje ustavnih nadležnosti u predstavljanju države. U oči upadaju termini 'predsjednik' i 'potpredsjednici', što znači da se napušta dosadašnje uređenje s tri člana Predsjedništva, no ostaje nepoznato uključuje li novo rješenje i princip rotacije.
Tri nova državna ministarstva

Kada se govori o novim promjenama u vlasti, zanimljivo je i da se predviđa osnivanje tri nova državna ministarstva, a to su ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, znanosti i tehnologije te okoliša i zdravstva. Platforma predviđa i povećanje broja zastupnika u Zastupničkom domu BiH s zajamčenom kvotom za ostale, uz odgovarajuće smanjenje na nižim razinama, a također se traži i definiranje entitetskog glasovanja za ključna pitanja kao što je Ustav i proračun, s izuzetkom onih koji se odnose na EU i NATO.
Definiranje vitalnog nacionalnog interesa

Promjene su zahvatile i Dom naroda BiH, pri čemu se traži jasno definiranje vitalnog nacionalnog interesa te izbor izaslanika kroz Zastupnički dom, a ne kao do sada iz Doma naroda Federacije, odnosno Narodne skupštine RS-a. Ipak, ovdje treba podsjetiti kako su se tijekom butmirskih pregovora Hrvati bunili protiv ovakvog rješenja jer postoji realna opasnost da im izaslanike biraju predstavnici drugih naroda.

Kao i do sada, predsjedatelji Zastupničkog doma, Doma naroda i Vijeća ministara se biraju na četverogodišnji mandat i dolaze iz različitih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene je pretrpio i Izborni zakon BiH jer se sada predviđa uvođenje zatvorenih lista u funkciji osiguranja spolne i etničke zastupljenosti koja proizlazi iz principa konstitutivnosti naroda.
Građani će moći glasovati samo za stranku

Ovo u praksi znači da će građani moći glasovati samo za stranku, ali ne i za pojedinca na stranačkim listama. No, kao još uvijek nedogovoreno ostaje pitanje izbornog praga, jer HSP, primjerice, traži da izbor u državni, odnosno federalni Parlament podrazumijeva prelazak praga u dvije, odnosno za Federaciju u četiri izborne jedinice.

SDP-ova platforma predviđa da se proces ustavnih reformi odvija u tri faze. Prva faza odnosi se na bazni paket ustavnih reformi koji se odnosi na EU i NATO i usklađivanje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u čitavom sustavu, s ciljem izjednačavanja prava svih građana na cijelom teritoriju BiH, odnosno konstitutivnih naroda i ostalih.
Teritorijalna reorganizacija

Druga faza predviđa da se kroz pregovore s EU-om precizno definiraju nadležnosti države, središnje i lokalne razine vlasti. Na kraju, treća faza zaista predviđa teritorijalnu reorganizaciju, ali samo u mjeri u kojoj se ukaže potreba kroz fazu I i II.

U platformi se poziva na ispunjavanje obveza koje proizlaze iz SSP-a (npr. Zakon o državnoj pomoći, Sejdić/Finci); usvajanje "EU klauzule" kako bi se ubrzale reforme koje BiH vode k EU-u i NATO-u. Također se predviđa da se onemogući korištenje instrumenata veta za reforme i zakone iz ovog seta sve do ulaska u EU, a najavljeno je i podnošenje aplikacije za članstvo u EU-u do kraja mađarskog predsjedavanja Unijom.

Istodobno, u tom smislu SDP planira preuzimanje upitnika za ispitivanje spremnosti BiH za članstvo do kraja 2011. godine; odgovore na upitnik do sredine 2012. godine; dobivanje kandidatskog statusa do kraja 2012., odnosno početka 2013. godine te konačno početak pregovora 2013./2014.
Sekularna i socijalna država

Dnevni list piše kako je BiH prema ovoj platformi sekularna i socijalna država s mehanizmima institucionalne jednakopravnosti građana i naroda na cijelom teritoriju BiH. No, hrvatske stranke traže da se prvo koristi termin naroda, a tek onda građana.

U platformi se velika pozornost daje ekonomskom programu, tako da je od ključnog značaja usklađivanje inicijative prema međunarodnim financijskim institucijama i državama za infrastrukturne (autocesta od Banje Luke k Doboju i Tuzle k koridoru Vc, te koridor Vc) i energetske projekte, znanost, poljoprivredu i okoliš. U istom se dijelu predviđa i izrada strategije energetskog sektora BiH i formiranje sektora za energetiku pri MVTEO-u.

SDP traži povećanje poreza na luksuzne robe te dosljednu primjenu ugovora o slobodnoj trgovini, uključujući i zaštitne mjere iz ugovora. Predviđena je i jača podrška domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, a posebno izvozno orijentiranoj iz proračuna Federacije BiH, piše mostarski Dnevni list.

Vezani članci