Ljubić: Sarajevo pati od beogradskog sindroma s početka 90-ih

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...primjećuje sindrom političkog Beograda krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.  Vjeruje kako je uspostava vlasti u Federaciji BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika "pokazna vježba pojedinaca koji su opterećeni mesijanskim sindromom".

Tvrdi da će odluke Doma naroda FBiH koji zasjeda bez Hrvata biti nelegalne, nelegitimne i da one ne obavezuju nikoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovo nas uvodi u najdublju političku krizu od rata naovamo. Toga bi trebali biti svjesni akteri ove krize i predstavnici međunarodne zajednice, kad već nisu svjesni SDP i SDA. Oni se ponašaju avanturistički i neodgovorno prema BiH. Potcjenjuju ozbiljnost situacije i hrvatsku odlučnost da zaštitimo svoje pravo na BiH i konstitutivnost. Uvjereni smo da na taj način branimo i jedino moguću BiH, zemlju tri ravnopravna naroda. Oni koji žele cijepati i praviti krnju FBiH moraju biti svjesni kakve su pogubne posljedice do sada donijeli slični projekti - kazao je Ljubić za "Avaz".

Čović u izjavi za "Avaz" poručio: Ovo je državni udar!

Dva HDZ-a pozvat će građane i institucije FBiH, posebno Hrvate, da ne priznaju zakone i odluke nelegitimne vlasti iz Sarajeva

Odluka SDP-a i SDA da sa svojim partnerima iz hrvatskog naroda naprave vlast u Federaciji BiH, a bez legitimnih hrvatskih stranaka, prema mišljenju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, jest najobičniji državni udar!

To je, kaže Čović, apsolutno krivično kažnjivo, pa očekuje žestoke reakcije državnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- To je državni udar, rušenje ustavnog poretka dijela FBiH, odnosno BiH, a na državni udar treba djelovati država. Ako neće, onda u državi mogu biti dva do tri državna udara i onda smo u velikim problemima. Mene iznenađuje da pravnik Tihić govori kako treba poštivati Ustav i zakon, a već drugi put pokušava nelegitimno uspostaviti vlast. Bez legitimne volje nitko ne može napraviti vlast, pa makar to bili Lagumdžija ili Tihić - kazao je Čović za "Avaz", naglašavajući da onaj ko nije čuo poruke hrvatskog naroda ulazi u fazu iz koje neće znati izaći.

U ponedjeljak će biti održana sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH, na kojoj će se donijeti odluke, kako se tvrdi, najbitnije u posljednjih deset godina.

Dva HDZ-a najvjerojatnije će narednog tjedna pozvati građane i sve institucije u FBiH, posebno na područjima gdje žive Hrvati, da naprave otklon od vlasti SDP-a i SDA u Sarajevu te ne priznaju bilo kakve odluke koje će oni donijeti.

To bi moglo izazvati ozbiljan kaos u FBiH, jer se neće priznavati ni zakoni, niti kadrovska rješenja. Posebno bi se mogao očekivati kaos u financijskom sektoru.

Vezani članci