Ljubić sa ambasadorom Đurovićem

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ljubić je istakao da nacionalne manjine u BiH i Crnoj Gori postaju mostovi spajanja, kakav je slučaj i u zemljama Europske unije.

- U BiH kreće proces ustavnih promjena, temeljem Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci-Sejdić, i sasvim je jasno da treba otkloniti sve diskriminatorske odredbe koje postoje. Problemi sa nacionalnim manjinama su samo metastaza osnovnog problema BiH, a to je neriješeno nacionalno pitanje u cjelini, jer Ustav i Izborni zakon krše ljudska prava i konstitutivnih naroda glede kandidiranja za Predsjedništvo, na primjer, ovisno o entitetu u kojem žive. Posebice se to odnosi na hrvatsku poziciju, jer prema postojećem Ustavu i Izbornom zakonu u praksi se to već desilo dva puta, Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu izabrati legitimnog predstavnika, naglasio je Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je optimista, jer u BiH, ipak prevladava odgovorna politika, bez obzira što ponekad pragmatični razlozi utječu i na neke drugačije poteze. Ocjenivši regionalnu suradnju značajnom za stabilnost i napredak jugoistočne Europe, veleposlanik Đurović je istakao da Crna Gora, kao i susjedne zemlje, izražava potpunu spremnost na provođenju svih reformi koje će ubrzati europske integracije i njen ulazak u NATO.

- Vjerujemo da će Crna Gora sljedeće godine otpočeti pristupne pregovore za članstvo u EU, što može biti podsticaj i za zemlje regiona, naglasio je on, saopćila je Služba za odnose s javnošću PSBiH .

Fena

Vezani članci