KOS-ov dokument koji Perkoviću ubija svaku nadu

Vidi originalni članak
Perkovića bi trebali diskreditirati kroz štampu, jer on je najopasniji, a slobodno djeluje. Za njega imate u saveznom SUP-u sve gdje je učestvovao u likvidacijama emigranata. On je direktno učestvovao u pripremi likvidacije Djurekovića.

PERKOVIĆEV suradnik je dao njemu ključeve u Belgiji, tu smo on (PERKOVIĆ) i ja išli u Belgiju po ključeve od štamparije, odnosno od stana gdje je ubijen Djureković. A te ključeve je jedino imao KRUNOSLAV PRATES koji je vodio štampariju. PERKOVIĆ i (ŠPALJ) je preuzeo pepeo - urnu - Artukovića, ne znam od koga, ali najvjerojatnije u krematoriju i prosuo negdje po nekim močvarama. To je sigurno da je prosuo, jer je imao takav zadatak. Treba sada PERKOVIĆA s tim tući.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to se navodi u KOS-ovo dokumentu iz 1991. kojega je svojim nadređenima poslao Branko Traživuk, nekadašnji suradnik Josipa Perkovića iz Odjela za emigraciju Službe državne sigurnosti. Dokument je pisan u situaciji kada je bivši šef Udbe Josip Perković prešao na hrvatsku stranu, čime je očito razočarao svoje kolege i suradnike iz te službe koji su svrstali uz Srbiju i Jugoslaviju, odnosno agresivnu Miloševićevu politiku. Stoga je Perkovića trebalo kazniti, a kazna bi se trebala sastojati u diskreditaciji koju Branko Traživuk predlaže nadređenima.

Ovaj dokument jedan je od ključnih dokaza koji je prošloga tjedna sudu u Munchenu predao svjedok Bože Vukušić, hrvatski publicist i nekadašnji pripadnik hrvatske emigracije. Dokument potvrđuje da je optuženi Josip Perković zaista preuzeo ključ garaže u kojoj je kasnije likvidiran Stjepan Đureković. Inače, autor zabilješke Branko Traživuk je istu tvrdnju o preuzimanju ključa iznio i u intervjuu beogradskoj Dugi 1992. godine.

Uz pravomoćnu presudu protiv Krunoslava Pratesa, u kojoj je taj bivši tajni doušnik Udbe priznao da je predao ključ garaže J. Perkoviću, ovaj KOS-ov dokument je drugi ključan dokaz koji će, možda, ubiti sve nade Josipa Perkovića da bi na ovome suđenju mogao biti oslobođen. Naravno, tu su i drugi dokazi koji će obrane žrtava prezentirati u nastavku procesa na kojemu se sudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšim šefovima Udbe.

Izvor: Hrvatski tjednik/hkv.hr

 

Vezani članci