Kadrovska politika SDP-a podređena je Lagumdžijinim osobnim interesima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prema tvrdnjama više uglednih SDP-ovaca, kadrovska politika je poodavno postala otuđeni dio SDP-a, a podređena je prvenstveno osobnim interesima prof. dr. Zlatka Lagumdžije i manjim dijelom interesima njegovih poslušnika Željka Komšića, Damira Hadžića i Nermina Nikšića.

Piše: Mirsad Fazlić-Slobodna Bosna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon formiranja vlasti u FBiH i neizvjesnosti oko formiranja vlasti na državnoj razini, rukovodiltelj Katedre za menadžment i informacione tehnologije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija planira da značajno proširi nadležnosti «svojim članovima Katedre» i pod njenu (čitaj svoju, op.a.) kontrolu stavi raspolaganje javnim sredstvima građana FBiH. S tim ciljem on je pažljivo osmislio i treba da realizira postavljanje aktuelnog direktora alternativnog telekom operatera T3, inače člana Katedre za menadžment i informacione tehnologije i vječitog asistenta Elmedina Dinu Grabovca za Generalnog direktora JP Elektroprivrede BiH.

Slično planira da uradi i s tajnikom Katedre i svojim asistentom Kemalom Kačaporom, kojeg namjerava instalirati na mjesto predsjednika Nadzornog odbora BH Telecoma. Naravno, ukoliko Lagumndžija uspije realizirati svoj ambiciozni kadrovski plan u iduće četiri godine, preko svojih asistenata i članova Katedre, bit će neprikosnoveni vladar javnih sredstava koja su nekoliko puta veća od svih proračuna u FBiH, uključujući i sve fondove.

Paralelno sa proširenjem «nadležnosti» članova Katedre za menadžment i informacione tehnologije na javna preduzeća u FBiH odvija se i proces instaliranja kadrova Revicona čije je (su)vlasnik i direktor Marin Ivanišević, inače poznati finansijer mnogih neformalnih druženja SDP-ove elite u poznatim turističkim destinacijama u BiH i regionu.

Prema tvrdnjama članova SDP-a Marin Ivanišević je poodavno postao siva eminencija SDP-a i njegovog bivšeg uposlenika, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a od uspostavljanja Vlade FBiH neformalni je savjetnik premijera Nermina Nikšića, odnosno kako sam voli reći njegov izaslanik. Sasvim slučajno i brat premijera Nermina, Mirsad Nikšić, uposlenik je Ivaniševićevog Revicona.

Prema pouzdanim informacijama iz Vlade FBiH, ovih dana premijer Nikšić i njegov «izaslanik» Ivanišević raspoređuju kadrove Revicona na pozicije u nadzornim i upravnim odborima preduzeća u vlasništvu FBiH i na taj način kompenziraju usluge koje je Revicon dugi niz godina pružao viđenijim SDP-ovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi «proizvod» Nikšićeve i Ivaniševićeve kadrovske kombinatorike je nedavno postavljanje Milana Dmitrovića iz Revicona za člana Nadzornog odbora JP Naftni terminali FBiH.

Vezani članci