Inzko: Vlada Srednjobosanske županije nije legalno izabrana

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...skupštinskih klubova naroda i klubova poslanika u kojem od njih zahtjeva da se omogući vladi u odlasku, odnosno u tehničkom mandatu, da nastavi svoje dužnosti sve dok se Ustavni sud Federacije BiH ne očituje o zahtjevu hrvatskih zastupnika o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Najoštrije vas pozivam da poduzmete neophodne mjere kako bi osigurali da vaša županija ispoštuje ustavne obveze. Posebno zahtijevam od vas da omogućite vladi u odlasku da nastavi obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, sve dok Ustavni sud FBiH ne donese svoju odluku. Također, od vas tražim da osigurate da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva županijske Skupštine bude predložen i imenovan bez daljnjih odgađanja, te da pokrenete politički dijalog i neophodni kompromis kako bi unaprijedili razgovore o formiranju vlade", navodi se u pismu koje je danas poslijepodne stiglo u Skupštinu SBŽ-a.

Inzko u pismu ističe kako se bilo koja odluka Vlade SBŽ-a, koja je imenovana 10. svibnja, dovodi u pitanje te da se i sama odluka o imenovanju članova Vlade SBŽ-a ne može smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu.

"Na Ustavnom sudu Federacije BiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da dok ne donese odgovarajuću odluku o ovom pitanju, odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanske županije ne može se smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu", navodi Inzko, između ostalog u pismu, napominjući kako je uvjeren da zakonski propisi ne mogu zamijeniti političke pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...vjerujem da rješenje ovog spora, kroz kompromis svih strana, predstavlja najbolji mogući put naprijed. U isto vrijeme, obveza je svih stranaka da poštuju Ustav i zakon", navodi se u pismu koje je Visoki predstavnik u BiH uputio čelnim ljudima Skupštine Srednjobosanske županije.

fena

Vezani članci