Inzko: BIH ne smije ostati iza drugih

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Glavne političke stranke, rekao je Inzko, moraju okončati ovu štetnu bezizlaznu situaciju i dogovoriti se oko formiranja Vijeća ministara BiH.

"To je jedini način za rješavanje trenutne ekonomske krize i vraćanje zemlje na put ka Europi", kazao je Inzko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti "Croatia Summit" okupio je lidere zemalja Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o tranziciji regiona prema punim evropskim integracijama, sigurnosti i prosperitetu u ovoj deceniji.

U razgovorima koje je sinoć vodio s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i jutros na sastanku s državnim podsekretarom Sjedinjenih Američkih Država za politička pitanja Williamom Burnsom te ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je potreba za promjenom pristupa u Bosni i Hercegovini potcrtana brzim napretkom koji sada ostvaruju susjedne zemlje.

Od pozitivnih regionalnih događanja, Inzko je naveo spremnost lidera u Hrvatskoj i Srbiji da stvaraju novu diplomaciju, okrenutu ka budućnosti.

"Neformiranje Vijeća ministara devet mjeseci nakon izbora je sramotno", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

"Građani BiH bi trebali imati koristi od zamaha u ostvarenju napretka u regiji, međutim, umjesto toga oni su prisiljeni da gledaju kako se situacija kod njihovih susjeda poboljšava dok Bosna i Hercegovina zaostaje", naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Fena)

Vezani članci