Inzko: Ako političari ne mogu formirati vladu, kako će voditi zemlju?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
- Ako političari ne mogu formirati vladu, onda ne mogu ispuniti najosnovnije težnje svojih građana - izjavio je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obratio se na početku sjednice "Parlamenta za Europu", inicijative EUSR-a, koja okuplja predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u BiH s odgovarajućim predstavnicima iz EU kako bi razgovarali o načinima ubrzanja procesa integracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inzko je pozvao na "odlučniji, kreativniji, konstruktivniji i zreliji pristup stranačkih lidera, s više povjerenja u Bosnu i Hercegovinu".

Političari su ili imali ulogu u zaustavljanju načinjenih pomaka ili nisu igrali konstruktivnu ulogu. Iako je bilo svađe među liderima, "među građanima Bosne i Hercegovine nema takvog razdora - oni uvijek iznova kažu da žele u Evropsku uniju", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Inzko je dodao da političari "redovno izražavaju dvojbu" oko integracije u EU i rezultati tih dvojbi su štetni. Dok Bosna i Hercegovina i dalje pokušava riješiti osnovne strateške i političke nesigurnosti, ostatak regije ide odlučnim koracima ka Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da bi uobičajena politika u Bosni i Hercegovini značila i uobičajeni neuspjeh.

Umjesto toga, zaključio je, potreban nam je ozbiljan, konstruktivan, realan i odlučan pristup koji nije rukovođen cinizmom već iskrenom željom da se pomogne građanima Bosne i Hercegovine da izađu iz nevolja u koje su zapali uslijed godina političke podjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inzko je rekao da takav pristup nije samo neophodan, nego je i moguć.

Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Štefan Füle obratio se Parlamentu za Evropu putem videoporuke.

- Bosna i Hercegovina je u srcu zapadnog Balkana i Evrope. Ona je u centru naše političke pažnje i u fokusu perspektive proširenja - izjavio je komesar Füle.

(Fena)

Vezani članci