EUROZASTUPNICA NAPALA ORBANA I DODIKA "Takvo ponašanje nije normalno"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Europska unija ne smije tolerirati destruktivno ponašanje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, poručila je iz Sarajeva zastupnica u Europskom parlamentu i članica njegova vanjskopolitičkog odbora Tineke Strik, koja je ujedno kritizirala mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegove potpore Dodiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno nakon što je Orban ranije tijekom dana u Banjoj Luci hvalio Dodika i njegovu politiku najavivši kako će ga u tome nastaviti podupirati, Strik je mađarskog premijera usporedila s "trojanskim konjem" u strukturama EU, koji dodatnu štetu nanosi time što nekritički podupire političare u Republici Srpskoj.

"On (Orban) je taj koji u EU blokira uvođenje sankcija Dodiku i Rusiji", kazala je Strik na konferenciji za medije nakon dvodnevnog posjeta BiH, koja je i zastupnica nizozemskih zelenih i članica odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. U rodnoj Nizozemskoj je, pak, sveučilišna profesorica prava, prenosi Hina.

Novinarima u Sarajevu kazala je kako ona i njeni kolege u Europskom parlamentu pozorno prate stanje u BiH jer svi žele da i ta zemlja postane članica EU i u tome joj žele pomoći, no uz poštovanje europskih standarda i provedbu reformi.

Za Dodika kaže da je zapreka na tom putu jer niječe neke od temeljnih vrijednosti na kojima je uspostavljena EU, a uz to vrijeđa koga stigne. Nedopustivim smatra Dodikove napade na visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Takvo ponašanje ne smijemo smatrati normalnim i moramo se time ozbiljno pozabaviti", kazala je Strik.

Vezani članci