Dodik: Nije me birao Inzko nego srpski narod

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U međuvremenu su počeli kontakti s Brisselom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Europe ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu. Naš je cilj da se dođe do izmjena zakona. Referendum je stavio ta pitanja na dnevni red. U procesu smo intenzivnih razgovora sa određenim europskim strukturama na koji način naći izlaz. Ako u razgovoru sa Europom osiguramo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čovjek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznijeli opravdani i točni, i referendum gubi smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Europa, pa i Amerika – oni će morati da daju tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sistemom i u Europi i u Americi-kaže Milorad Dodik.

Ne završe li se razgovori sa EU povoljno, što je sljedeće?

- Varijante su jasne: referendum, ako ne bude potvrde i spremnosti da se isključe ovakve stvari iz pravosuđa. Za nas je dovoljno da Europa da garancije da će to biti njihova agenda u BiH. To će nam omogućiti da odemo u Parlament BiH i postavimo to kao amandmane. Bez toga može se očekivati da će Inzko poništiti zaključke i odluku NS RS. Nakon toga će parlament dati odgovor. Moj stav je da u tom slučaju idemo na referendum. Ali prepustit ću drugim faktorima u RS da se izjasne o tome. Ako Inzko poništi odluku, mogu zahtijevati sankcije. Kažu da će nam zamrznuti imovinu i račune. Neka mi zamrznu imovinu i račun u Europi, ali da me obavijeste gdje to imam račun. Zabranom ulaska u EU, Europa bi pokazala antidemokratski karakter. Zbog referenduma koji je osnovna vrijednost u Europi nekome zabranjujete da ulazi u Europu.

Poništi li Inzko odluku NSRS o referendumu, hoće li RS poduzeti i neke radikalnije poteze?

- Samo nastojanje da visoki predstavnik i međunarodna zajednica sruše odluku dovest će nas u poziciju da preispitamo svoje ponašanje i vezano za formiranje vlasti i naše sudjelovanje na mnogim drugim mjestima. Onda će svaki dalji korak u BiH biti uvjetovan našim zahtjevima za referendum, a postavit ćemo i druga pitanja.

Očekujete li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti vas?

- U tom slučaju, zatražit ću mišljenje naroda. Mene nije birao Inzko, niti sam se njemu zaklinjao.

Očekujete li da će narod tražiti i više od vas, da se postavi pitanje i statusa RS?

Nikada to nisam isključio i nikada neću isključiti.

Stiče se utisak da vas Srbija i Boris Tadić nisu javno podržali?

- Mislim da smo dobili ono što treba očekivati od Srbije, i to kroz izjavu Tadića da je to unutrašnja stvar BiH. On time jača našu poziciju, smatrajući da je to stvar o kojoj odlučujemo mi, a ne neko sa stane, pa ni Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dnevnik.ba

Vezani članci