Dodik: Mi branimo ravnopravnost Hrvata kao što branimo i svoju ravnopravnost

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...onda bili iznenađeni ako sutra pogaze naše pravo da budemo ravnopravni.

Ovo je rekao Milorad Dodik, predsjednik RS, gostujući u emisiji "Puls" na Televiziji BN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o nacionalnoj ravnopravnosti naroda. Jedan od konstitutivnih naroda u BiH su Hrvati i mi branimo njihovu ravnopravnost kao što branimo i svoju, jer nema naše ravnopravnosti ako oni nemaju ravnopravnost i, naravno, nema naše ravnopravnosti ako nema bošnjačke", istakao je Dodik.

On je naglasio da otvaranje dijaloga o reformi pravosuđa u BiH ne znači da se time ukida pravo RS na referendum, jer njene vlasti imaju mogućnost ponovo ga raspisati ako Europa kaže: "Mi smo se šalili."

Dodik smatra da je RS napravila kapitalan pomak u pogledu svoje pozicije kada je riječ o pregovorima, strukturalnom dijalogu o pravosuđu, ali i o svim drugim reformama, kao i da će razgovori sa EU o reformi pravosuđa u BiH biti dobro polazište za sve buduće reforme koje su do sada bile blokirane zbog pojedinih političkih struja iz Sarajeva.

"Sada se dobro zna šta RS traži - to je da se afirmira pravo u skladu s Aneksom četiri Daytonskog sporazuma, da smo mi - RS - strana u svim procesima koja se pita i donosi odluke, što znači da se o svakoj odluci, koja dolazi na razini BiH, prvo mora izjasniti RS, odnosno Narodna skupština ili narod na referendumu", rekao je Dodik u četvrtak za BN televiziju.

Svima mora biti jasno, ističe Dodik, da RS nije odustala od referenduma kao demokratskog prava, ali da to u ovom trenutku nije neophodno, jer je Europa spremna za reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva da referendum, na osnovu odluke koju bi ponovo donio parlament RS o bilo kom pitanju, pa i o ovome, može biti raspisan u budućnosti.

"Ako Europa bude u poziciji da kaže 'mi smo se šalili', mi u RS ponovo imamo mogućnost to uraditi, raspisati referendum", poručio je Dodik.

On je napomenuo da je RS postigla veliki uspjeh s obzirom na to da je u Banjaluci bila šefica europske diplomatije Catherine Ashton i da na osnovne pregovore u BiH već u lipnju dolazi europski komesar Štefan Fuelle.

"Sama činjenica da su EU i SAD spremne ući u dijalog o reformi pravosuđa je uspjeh. Ovo je priča iz koje su eliminirani OHR i visoki predstavnik i ostali faktori međunarodne zajednica koji su činili neustavne poteze i čemu se moralo stati u kraj", ocijenio je Dodik, zapitavši je li moguće da netko poslije posjeta Ashtonove Banjaluci postavlja pitanje o tzv. gubitnicima i dobitnicima.

Vezani članci