Crnak pozvao stranke koje sudjeluju u formiranju vlasti da taj posao završe

Vidi originalni članak

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da konačno počne raditi i da stranke koje su formirale rukovodstvo i jednog i drugog doma konačno prestanu blokirti rad PS, jer ovo što rade nanosi štetu svim građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, Crnadak je pozdravio rezoluciju Europskog parlamenta koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Ova rezolucija je ohrabrujući znak i mislim da pokazuje kako ipak jedno široko raspoloženje u Europi jeste da se Europska unija proširi i na ovaj naš dio Europe. Iskreno se nadam da će slijedeći sastanak Europskog savjeta biti mjesto na kojem će se jednoglasno donijeti odluka o početku pregovora, posebno je to zaslužila Sjeverna Makedonija koje je mnogo napravila u odnosima sa Bugarima i Grčkom, na kraju krajeva, promjenila je ime i zaslužili su ovaj sljedeći korak", rekao je Crnadak.

On smatra da je važno da EU reagira pošteno prema onima koji ostvaruju napredak, jer ako ne bude tako proeuropsko raspoloženje u regiji će ugroziti.

"Vjerujem da će EU ovu grešku, koja je napravljena, ispraviti. Pored toga, svaki korak naprijed bilo koje zemlje u regiji ka EU je ujedno podrstrek i snažna podrška drugima koji su na tom putu", rekao je on.

Crnadak je rekao i da je Nikola Špirić, kao jedan od parlamentarnih predstavnika BiH, u Strazburu prethodnih dana u razgovorima sa predstavnicima Savjeta Europe iznio netočne tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da je ovo još jedna loša stvar po naš imidž, ali iznio je netočnu tvrdnju kako BiH nema delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe zato što se za to nisu stvorili zakonski uvijeti. Izbor Savjeta ministara sa tim nema veze, formirane je i jedan i drugi dom u PS BiH i mi nemamo delegaciju samo zato što to ne žele da urade tri stranke, a prije svega, SNSD, koje čine rukovodstvo parlamenta", rekao je Crnadak.

Odluku Srbije da Aleksandra Nikolića imenuje za konzula Srbije u Izraelu ocijenio je kao dobru i dodao da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, treba objasniti javnosti zašto je zatražio smjenu Nikolića kao počasnog konzula BiH u Izraelu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Crnadak je rekao da već godinu dana očekuje formiranje vlasti i još jednom pozvao stranke koje sudjeluju u formiranju vlasti da taj posao završe.

Vezani članci