Borjana Krišto: Zvizdićev ured nije ispunio očekivanja

Vidi originalni članak

... ispunio očekivanja. Krišto, koja je i zamjenik predsjednika HDZ-a, istaknula je da je vidljivo da u Vijeću ministara BiH nedostaje inicijative i da se u ovom trenutku ne može govoriti da “imamo Vijeće ministara kojim bismo mogli da budemo zadovoljni”, prenosi Slobodna Bosna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Možemo konstatirati u ovom trenutku da smo imali neku vrstu zastoja. Tek smo sada od Vijeća ministara BiH dobili neke zakone, ali u odnosu na ekspoze koji je iznio Zvizdić i koji je bio opširan i davao nadu i ulivao povjerenje kada je riječ o europskim reformama i agendi, to je zaista malo - rekla je Krišto.

Komentirajući najavu lidera HDZ-a Dragana Čovića da se, osim rekonstrukcije Vlade i parlamentarne većine u FBiH, isto može očekivati i kada je riječ o Vijeću ministara BiH, Krišto je rekla da je takav slijed događaja realnost.

- Trenutno imamo krizu u FBiH nakon uspostavljanja neke parlamentarne većine i nakon napuštanja te većine. Sada nema parlamentarne većine. Vlada na neki način funkcionira, ali njene odluke ne prolaze u Parlamentu. Sve su to stvari koje treba da budu riješene, a da bi to bilo realizirane, potrebna je čvrsta parlamentarna većina - rekla je ona.

Krišto smatra da bi bilo neophodno pratiti uređenje vlasti od najnižih prema najvišim nivoima kako bi stvari u BiH išle naprijed.

- Kada smo to imali stvari su funkcionirale i na političkom i na institucionalnom nivou - rekla je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li se uskoro može očekivati rekonstrukcija Vijeća ministara, Krišto je rekla da trenutno o tome ne može govoriti.

- Sigurno će to biti stvar političkog dogovora. Prije svega treba riješiti krizu na nivou FBiH, ali ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je ista stranka koja je izazvala tu krizu i u Vijeću ministara BiH - zaključila je Krišto.

Vezani članci