Borba SDP-a i SDA oko funkcije minista vanjskih poslova

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kako saznaje "Oslobođenje", krugovi bliski vrhu SDA, naime, tvrde kao dodatni razlog što će ta stranka tražiti ove funkcije jeste i činjenica da se na njoj nikada nije nalazio Bošnjak.

"Radi se o poziciji koja osigurava učešće u šest do sedam tijela, kao što je sudjelovanje u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje, Fiskalnog vijeća, odboru za IPA fondove... te je stoga ona prioritet za SDA", ocjena je sagovornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

lako je u opciji za ministra i dosadašnji zamjenik u tom resoru Fuad Kasumović, u SDA ne isključuju da nakon "širih konsultacija" na čelo Ministarstva finansija i trezora BiH dođe i neki drugi kandidat.

Iz SDA računaju da će osim ovoga dobiti još jedno ministarstvo s obzirom na to kako bi Bošnjacima u Vijeću ministara BiH trebala pripasti ukupno tri, kao i još jedno dodatno iz kvote ostalih, a bili bi raspodijeljeni po sistemu pola-pola (dva SDA, dva SDP).

U skladu sa tim, a zbog činjenice da bar jedan Bošnjak treba biti iz RS-a, u SDA su raspoloženi zadržati Ministarstvo sigurnosti BiH, a na njegovom čelu dosadašnjeg ministra Sadika Ahmetovića.

Ne bude li tako, SDA-u neće, vele u toj stranci, biti mrsko ni Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje cijene, također, kao veoma važan resor u Vijeću ministara BiH. Za ovo ministarstvo zaintresovan je i SDP, pa će kadar te partije biti na njegovom čelu (u slučaju da kadar SDA osim ne u Ministarstvu sigurnost i a kao druga opcija je i Ministarstvo civilnih poslova.


Kako "Oslobođenje" saznaje, Damir Hadžić, aktuelni načelnik Općtine Novi Grad Sarajevo i potpredsjednik SDP-a, ime je koje se često navodi kao kandidat za mjesto u Vijeću ministara BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je sigurno kada je u pitanju SDP, jeste da su očekivanja te stranke da dobije Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Naravno, jedini kandidat za ministra vanjskih poslova u tom slučaju je aktualni poslanik u Zastupničkom domu PSBiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.


Međutim, njihov izvor tvrdi kako će neko morati popustiti - ili SDA ili SDP jer kadar bošnjačkog naroda istovremeno neće moći sjediti na čelnim pozicijama u Ministarstvu finansija i trezora i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Naime, princip raspodjele mjesta podrazumijeva da bi u ovom slučaju ako je predsjedavajući Vijeća ministara iz reda hrvatskoga naroda na jednom od preostala dva mjesta obavezno trebao biti kadar srpskog naroda - financijama i trezoru ili vanjskim poslovima.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik još ranije je izrazio gotovo ultimativan zahtjev kako Srbima "mora pripasti Ministarstvo vanjskih poslova BiH" te da Zlatko Lagumdžija može biti jedino "ministar izbjeglica".

Imajući u vidu izjave koje je ovih dana u intervju Danima dao Tihić, kako "probosanske snage" (čitaj velikobošnjačke) neće dopustiti da imaju manje od pet ili čak šest pozicija u Vijeću ministara, iako im to ni po čemu ne pripada, ni po ozbronim rezultatima ni po bilo kakvim pravilima. Naprotiv. stoga će biti vrlo teško složiti vlast na državnoj razini i zadovoljiti sve stranačke i osobne apetite, a koji nisu, očito, mali.

S druge strane jasan je stav hrvatskih i srpskih stranaka, bloka HDZ BIH, HDZ 1990, SNSD i SDS, a to je kako se neće dopustiti da se bez njih formira vlast na razini države. To znači Hrvat na čelu Vijeća ministara, i Srbin na čelu ministarstva vanjskih poslova.

( Dnevnik.ba)

Vezani članci