Bez dva HDZ-a, SDS-a i SNSD-a nema državne vlasti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Komentirajući najavu nelegalnog premijera Federacije BiH (FBiH) Nermina Nikšića da će se veoma brzo formirati vlast na razini BiH, ali da je nerealno očekivati da se o takvoj opciji razgovara sa dva HDZ-a, predsjednik HDZ-a BiH dr.Dragan Čović kaže da se vlast u BiH na svim razinama mora formirati u skladu sa izbornim rezultatima.

Čović je "Glasu Srpske" rekao da će sve do tada biti problema u FBiH. Lider HDZ-a 1990 dr.Božo Ljubić kaže da su izjave neustavnog premijera FBiH realne taman toliko koliko je legalna i vlast u ovom entitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Uvjet da bi neka stranka mogla biti partner u razgovorima je da prestane sa rušenjem ustavnog poretka-rekao je dr. Ljubić. Zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da ova stranka ostaje pri sporazumima sa SDS-om i dva HDZ-a. -Nećemo prihvatiti destruktivno djelovanje SDP-a protiv interesa BiH i konstitutivnih naroda. Izvjesno je da će se za vlast na razini BiH morati pronaći zajednički jezik s dva HDZ-a - rekao je Prodanović.Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kaže da oni koji su uspjeli da formiraju vlast u FBiH primjenom političke sile veoma lako mogu da pokušaju isto i na razinu BiH.

Nelegalni predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić izjavio je da očekuje kako će se veoma brzo formirati vlast na razini BiH i da nju treba da čine one stranke koje imaju parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu FBiH, ali dodaje da je nerealno očekivati da se o takvoj opciji razgovara sa dva HDZ-a.

Srna

Vezani članci