Statut Mostara pred ustavnim sudom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hrvatski zastupnici upozoravaju da način izbora vijećnika i gradonačelnika Mostara ne odražava broj birača te da zbog toga statut diskriminira građane Mostara u odnosu na druga mjesta u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović izjavio je za lokalne medije u Mostaru kako je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, nametnuvši mostarski statut, napravio apsurdan presedan "štetan za Hrvate".

"Svjesno je od Mostara napravljen grad slučaj, kako ga ljudi koji žive u njemu ne bi mogli urediti na najbolji način. Mostar treba biti uređen kao i svi drugi gradovi u BiH", rekao je Jović.

Dodao je kako su Hrvate pod optužbma za segregaciju i podjele, a to, drži on, nije tako. Upozorio je kako za razliku od Mostara, koji je jedinstven grad, postoji podijeljen glavni grad na Sarajevo i istočno Sarajevo.

Podsjećamo, gotovo godinu dana nakon općinskih izbora u BiH samo u Mostaru nije izabran gradonačelnik, jer se bira zamršenim postupkom koji uključuje i zaštitu nacionalnih interesa preko mostarskoga gradskog vijeća.

Vezani članci