PUŠENJE NA RADNOM MJESTU Zvali su nas iz MUP-a HNŽ-a, kažu uguši ih dim...

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Odluka o zabrani pušenja u prostorijama MUP-a HNŽ-a ne sprječava pojedine djelatnike da to i dalje čine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam nepušač i guši me duhanski dim. Još sad ova korona, a imali smo i pozitivnih djelatnika. Ima odluka ministra, ona je i na zidovima, no unatoč tome nitko se ne pridržava", kažu nam naši čitatelji, inače djelatnici kamene zgrade u Mostaru. Mole da se ova tema otvori i nešto napiše, jer kao nepušači ne mogu više trpjeti teror kroničnih pušača.

"Deset posto pušača nama ostalima ugrožava zdravlje. Imamo kolegu koji je srčani bolesnik i oni ne vode računa o tome. Sada je vrijeme zahladilo i zatvaraju se prozori pa je još i gore. Mi smo pisali Tužiteljstvu, pisali smo Ombudsmanu, slali dopis inspekciji. Inspektorica je u dva ili tri navrata izlazila na intervenciju i na kraju je konstatirala da se ne puši. Ako mi primjerice kažnjavamo prekršitelje zakona u prometu, onda i ovi djelatnici trebaju poštovati zakon o zabrani pušenja. Neke od kolega kažu kako njima nitko ne može zabraniti da puše da je to njihovo pravo. A gdje je naše pravo? Ja shvaćam pušače, ali oni nas ugrožavaju. Sramota je da se u jednoj takvoj ustanovi puši po hodnicima, iz kanta za smeće ide dim od cigareta", rekli su djelatnici MUP-a.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda kaže kako je MUP učinio sve što je u njegovoj nadležnosti.

"Postoji zakon i odluka zabrane pušenja u prostorijama MUP-a je na snazi. Postoji inspekcija koja treba procesuirati one koji zabranu krše. Po tom pitanju MUP je poduzeo sve mjere koje su u našoj nadležnosti. Postoji posebna prostorija za to. Sve smo proveli u zakonskim okvirima, a dalje postoje oni koji to trebaju procesuirati", rekao je ministar Bevanda za hercegovina.info.

Vesna Bokšić, načelnica odjela pravnih i upravnih inspekcijskih poslova MUP-a HNŽ, kaže kako je osobno u dva navrata s inspektoricom bila u kontroli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspektorica je dolazila dva puta, osobno sam s njom obišla sve urede. U tim obilascima nije zatečen nitko s cigaretom. Jedinu obavezu koju je izdala je bila da se obavezno na hodnike stavi znak zabrane pušenja što smo mi i uradili. Određeno je i mjesto za konzumiranje cigareta. Ono što se tiče nas mi smo zaista uradili sve što je u našoj moći. Ako ima nekih slučajeva, oni su meni nepoznati. Ono što ja mogu primjetiti je da se sve poštuje", rekla je Bokšić za hercegovina.info.

Međutim, djelatnici koji su u dva navrata pozivali naš portal kažu da je inspektorica stajala iznad pune pepeljare, i komentirala "jel da da ovdje nitko ne puši". Tko govori istinu, a tko ne, otkriti će svakako duhanski dim, a on, koliko saznajemo, nije problem samo u Mostaru, nego i u pojedinim stanicama. 

Vezani članci