Predstavnici Srba: Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu

Vidi originalni članak
...što je predložila najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) te su pozvali predstavnike vlasti i međunarodne zajednice da uvaže stajališta srpske zajednice u tom gradu.

"Koordinacijski odbor srpskih organizacija je jasnog stava da je za Srbe neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva podjelu Mostara", navodi se u priopćenju odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski predstavnici podsjećaju da su izradili prijedlog ustroja Mostara i izbornih pravila koja je osporio Ustavni sud BiH, zbog čega osam godina nisu održani lokalni izbori.

U međuvremenu su vodeće stranke HDZ BiH i SDA predložile svoja rješenja koja nisu prihavljiva drugoj strani. HDZ BiH predlaže uspostavu pet izbornih jedinica u gradu koje bi prelazile nekadašnju ratnu crtu razdvajanja, dok je SDA predložila uspostavu dviju općina, odnosno podjelu grada na većinski bošnjački i hrvatski dio po nekadašnjoj ratnoj crti razgraničenja.

"Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu. Stava smo da Mostar treba biti jedna izborna jedinica, te da se mora jasno definirati zaštita nacionalnih interesa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti", naveli su iz srpskih organizacija u Mostaru, prenosi Hina.

Pojasnili su da bi se institucionalna zaštita triju naroda ostvarila uvođenjem dvojice dogradonačelnika koji bi uz gradonačelnika bili iz tri različita konstitutivna naroda te da se u Gradskom vijeću uvede Klub naroda u gradskom vijeću koji bi štitio interese triju Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Predstavnici Srba iz Mostara su pozvali predstavnike toga naroda na državnoj razini, ali i međunarodnu zajednicu da se uvaže njihova očekivanja te su izrazili zabrinutost za sudbinu grada Mostara i položaj srpskog naroda u njemu zbog prijedloga koji mogu dovesti do podjele Mostara na hrvatski i bošnjački dio, a u kojima bi bio potpuno zanemaren interes srpskog naroda.

Vezani članci