Odluka o novom Statutu Mostara i državnoj vlasti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Formiranje državne vlasti u BiH, provedba odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, neusvajanje proračuna državnih institucija, pitanje fiskalne stabilnosti, teme su o kojima će Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) danas i sutra raspravljati na sjednici u Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira će također, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika, razmotriti i prepreke koje stoje na putu provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma i napretka u realizaciji programa "pet plus dva".

O Statutu Mostara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno će biti zanimljivo kakav će stav politički direktori Vijeća za provedbu mira u BiH donijeti po pitanju odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, a koji je, podsjetimo, odbio Klub Bošnjaka u mostarskom Gradskom vijeću. Oni tvrde da Ustavni sud BiH ne može mijenjati Statut Grada, a odluka je donesena u listopadu 2010. godine. U njoj je zatražena djelomična promjena Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim. Naknadnom odlukom Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših mostarskih općina bira jednak broj vijećnika, premda one imaju vrlo različit broj birača.

Bošnjaci protiv izmjena

Sporna je i klauzula po kojoj građani iz središnje gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće. Suci Ustavnog suda smatraju da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, dok se onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali - krši Ustav BiH. Bošnjački vijećnici, s druge strane, smatraju kako je od OHR-a nametnutim Statutom osigurana ravnopravnost, da bi se njegovom promjenom stvorili politički preduvjeti u dominaciji jednog naroda u odnosu na druge. "Nova organizacija grada Mostara može se izvesti samo zajedno s promjenom Ustava Bosne i Hercegovine ", zaključak je Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću. Članice Upravnog odbora PIC-a su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države, zemlja koja trenutno predsjedava Europskom unijom, Europska komisija te Organizacija islamske konferencije (OIC), koju kao članicu predstavlja Turska.

Izvor: večernji list

Vezani članci