NAKON SVAKOG PLJUSKA Evo zašto se s "velikih stepenica" ogromne količine vode slijevaju u Ulicu Stjepana Radića

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Aktivisti Facebook stranice Žućo Bosna i Hercegovina danas su obišli "velike stepenice" kako bi ustanovili zašto se ogromne količine vode slijevaju na Ulicu Stjepana Radića nakon svakog jačeg pljuska ili veće kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i sa "malim stepenicama" koje također vode u naselje Bijeli Brijeg 2 preko kojih se ogromne količine vode nakon kišnih dana u Mostaru slijevaju sve do raskrižja na Starom igralištu i dalje plave cijelu zonu ispred poslovnih prostora na Starom igralištu, što je bio slučaj u zadnjih dva dana.

Evo i jednog od razloga za takvo stanje na "velikim i malim stepenicama" koji se godinama ne rješava. Poznato je kako odvodni sistem treba oblikovati na način koji omogućava racionalno održavanje i čišćenje. Čišćenje odvodnog sistema vrši se periodično, a povremeno kada nastupi začepljenje. Periodično ispiranje sistema vrši se pomoću vode pod pritiskom, a ako je u pitanju začepljenje, onda pomoću vode pod pritiskom i strojeva za mehaničko čišćenje. U prvom slučaju treba predvidjeti posebne šahtove za čišćenje, a u drugom visoko kvalitetnu cijev.

Kod čišćenja cijevi sa vodom pod visokim pritiskom treba mlaznicu uvesti u sistem u smjeru suprotnom smjeru toka. Za ovakve slučajeve ugrađuju se posebni šahtovi sa cijevima za čišćenje. Razmak među njima je cca 70 m. Ugrađuju se na kolovoznu ili pješačku ploču, a od slivnika se razlikuju samo što imaju poklopac umjesto rešetke.

U kakvom su stanju i kad su zadnji put čišćeni na malim stepenicama vidljivo je iz fotografija. Za ovu problematiku je zadužena GU grada Mostara i JKP Vodovod.

Vezani članci