FOTO  Mostarski brucoši svečano dočekali početak nove akademske godine

Vidi originalni članak

Svečano obilježavanje početka nove akademske 2019./2020. godine za studente prve godine preddiplomskih studija svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru održano je danas u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošlicu brucošima koji su se upisali na mostarsko Sveučilište zaželio je rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić koji je naglasio važnost školovanja u današnjem društvu.

„Sva istraživanja pokazuju da osobe sa završenim fakultetom imaju znatno veće mogućnosti zapošljavanja u odnosu na vršnjake koji imaju srednju stručnu spremu. To je takozvani inetektualni kapital“, kazao je Tomić.

Istaknuo je kako nam obrazovanje i znanost omogućuju brojne darove života kao što su zdravlje, viši standardi, znanje ali i slobodu.

Novim studentima na mostarskom Sveučilištu, dobrodošlicu je zaželio i predsjednik Studentskog zbora Ivo Čarapina.

„Moramo biti realni da se nalazimo u jednom trenutku sadašnjosti koji je dosta težak za mlade ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki su izazovi pred mladima, pogotovo u onome što budućnost nosi. Mladi koji su odlučili studirati danas na Sveučilištu, donijeli su odluku da žele ostati u BiH i oni zaslužuju dobiti sva ona prava koja im pripadaju kao studentima“, rekao je Čarapina.

Poželio je svim studentima da po završetku fakulteta dobiju posao u svojoj državi kako ne bi morali odlaziti iz BiH i puniti mirovinske fondove drugim državama.

Sveučilište u Mostaru na kojem studira oko 12 tisuća studenata, jedino je javno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH.

Broji 10 fakulteta, jednu akademiju, 9 instituta, sveučilišnu knjižnicu i studentski centar.

Inače, trenutno nije poznat točan broj upisanih studenata u novu akademsku 2019./2020. godinu jer, kako napominju iz Sveučilišta, ti podaci još uvijek nisu obrađeni.

 

Vezani članci