I dalje bez dogovora o gradonačelniku

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanske županije Ilija Filipović rekao je na konferenciji za novinare da su stajališta stranaka posve suprotna oko toga treba li na čelu grada biti Hrvat ili Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Hrvati nemaju gradonačelnika niti u jednome većem centru, a istodobno u BiH nigdje nije slučaj da Hrvati imaju gradonačelnika tamo gdje su Bošnjaci kao narod u većini - rekao je Filipović.

Objasnio je kako su Hrvati u Mostaru većina u odnosu na Bošnjake.

Uz to spornim drži i odredbe Statuta Mostara, koji je nametnula međunarodna uprava, a prema kojima Hrvati, iako su u većini, ne mogu ostvariti bolji izborni rezultat zbog postojećih izbornih pravila. Naime, u šest izbornih područja bira se jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće, iako većinska hrvatska jedinica Jugozapad obuhvaća blizu 30.000 a većinske bošnjačke jedinice Jugoistok i Sjever između 5 .000 i 8.000 birača.

Dva stranačka izaslanstva složila su se da bez odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) nije moguće postići dogovor o gradonačelniku Mostara.

Čelnik SDA u Mostaru Zijo Hadžiomerović odbio je mogućnost da Hrvatu pripadne mjesto gradonačelnika, jednako kao i da se razgovara o donošenju proračuna. "Uvjet naše potpore za proračun jest da se izabere gradonačelnik Mostara", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostar je jedini grad u kojemu gradonačelnik nije izabran iako je proteklo više od godinu dana od održanih općinskih izbora u BiH. Gradonačelnik se bira posredno kroz Gradsko vijeće, a niti u jednome pokušaju od dosadašnjih 15 krugova hrvatski kandidat Ljubo Bešlić ili bošnjački kolega Suad Hasandedić nisu dobili potrebnu natpolovičnu većinu glasova vijećnika od 35 članova Gradskog vijeća.

slobodna dalmacija

Vezani članci