HPD Prenj 1933 Mostar: Izlet za građanstvo na Sniježnicu

Vidi originalni članak

Sniježnica je najviša planina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ime je dobila zbog snijega koji se na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i duže. Sv. Ilija je najviši vrh gorskog grebena Sniježnica i sa svojih 1234 metara nadmorske visine, najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo istočnije od vrha nalazi se kapelica sv. Ilije gromovnika po kojoj je vrh dobio ime. Ishodište za uspon na Sniježnicu je selo Mihanići, koje se nalazi u podnožju planine. Autobus nas ostavlja na proširenju, te krećemo stazom kroz selo koja je markirana i označena. Nakon nekih sat i po, stižemo do osamljenog sela, Kuna Konavoska (690 mnv).

Od Kune do vrha Sniježnice ima uzbrdo otprilike 2 sata laganog hoda po makadamskoj i kamenoj stazi iz doba Austrougarske. Sa najvišeg vrha juga Hrvatske, lijepo se vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosansko-hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, te na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen.

Polazak je planiran u nedjelju 14.10.2018. godine točno u 05:00 ispred stadiona Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 10-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Vožnja do mjesta početka planinarenja, je minimalno 3h, naravno ovisi i o zadržavanju na granici.

Uspon na vrh Sveti Ilija, od Mihanića, traje cca 3 h 30 min (u jednom smjeru); povratak je istom stazom. Staza nije zahtjevna, ali treba nositi adekvatnu obuću i odjeću. Povratak u Mostar u večernjim satima.

Cijena izleta je 25 KM za članove planinarskih društva uz predočenje ovjerene planinarske iskaznice za tekuću godinu, a 30 KM za ostale sudionike. Cijena uključuje prijevoz do Mihanića i nazad, te troškove organizacije i vođenja izleta. Prijava i uplata akontacije od 15 KM najkasnije do 10.10.2018. (srijeda; sastanak društva). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave i informacije voditeljici izleta Josipi na broj 063/427-919. NAPOMENA: Obvezna oprema podrazumijeva prikladnu obuću tj planinarske cipele/gojzerice ili čvrste tenisice/cipele (NE nešto tipa „starki“), topliju odjeću, vjetrovku/jaknu, kapu i rukavice, te rezervnu presvlaku. Hrana je iz ruksaka, a treba ponijeti minimalno 2 l vode. Svatko nosi svoje smeće sa sobom, jer ga, naravno, nije ga dozvoljeno ostavljati u prirodi!

Obavezno ponijeti i važeće putne isprave! HPD Prenj 1933 Mostar i Stanica planinarskih vodiča Mostar zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uzleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost te su dužni pridržavati se uputa vodiča.

HPD Prenj 1933 Mostar

Foto: Ilustracija

Vezani članci