HDZ BiH spreman je preimenovati sve mostarske ulice koje izazivaju nelagodu našim sugrađanima!

Vidi originalni članak
...izražava zgražanje prizemnim politikantstvom iz današnjega novinskog teksta objavljenog u Dnevnom listu pod nazivom Današnji HDZ-ovci srame se ustaških ulica, a '95. bilo je 'it's ok'.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar u nebrojeno je navrata, javno i nedvojbeno, iznio primjedbe na postojeća rješenja s nazivima čitavoga niza mostarskih ulica, u mnoštvu gradskih naselja, unutar svih gradskih područja. Ne pokušavajući biti „general poslije bitke" i ne ulazeći u danas teško shvatljive složenosti i mentalne okolnosti ratnoga i poratnoga vremena, HDZ BiH jasno je izišao sa stajalištem kako su određena imena mostarskih ulica neprihvatljiva u današnjem suvremenom svijetu i u obitelji razvijenih zapadnjačkih sustava, kako onih državnih, tako i onih stranačkih i svjetonazorskih, kojima HDZ BiH nedvojbeno pripada jer djeluje kao najsnažniji most Bosne i Hercegovine prema zapadnoeuropskim integracijama.

Javnosti je poznato kako je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena spomenutih ulica, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima.
Snažnog smo stajališta kako u gradu treba preispitati i ona imenovanja koja nose teret nepoželjnih emocija nekih od konstitutivnih ili manjinskih naroda.
Licemjerno je danas spočitavati to pitanje gradonačelniku Bešliću ili HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti, a tad u Vijeću nisu htjeli podržati izmjenu imena ulica u gradu. Bili bismo puno sretniji da su vijećnici u to vrijeme izglasali promjenu naziva ulica te time završili jednu epizodu teškog vremena u Gradu Mostaru.


Predmetni je tekst čista politička platforma, naručena u precizno osmišljeno vrijeme osjetljivoga razdoblja u mukotrpnomu procesu pregovora oko krucijalno važne potrebe preustroja Izbornoga zakona BiH koja će obuhvatiti i sudbinska rješenja za Grad Mostar. Nastojeći domaćoj javnosti i predstavnicima Europske unije u BiH, koja se s pravom ježi od svakoga vezivanja za sve globalno osuđene totalitarne sustave iz prošlosti, insinuirati povezanost HDZ-a BiH, kao napredne stranke koja njeguje suvremene demokršćanske vrijednosti zapadnoeuropske uljudbe, s propalim ideologijama, primitivna je zakulisna politička igra. Uostalom, o tomu jasno govori i Rezolucija Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu, s naglaskom kako Europa neće biti ujedinjena, osim ako je u mogućnosti formirati zajedničke preglede povijesti, priznajući nacizam, staljinizam i fašističke i komunističke režime kao zajedničko naslijeđe i iznijeti poštene i temeljite rasprave o njihovim zločinima u proteklom stoljeću.

HDZ-u BiH nije cilj destabilizacija ionako politički, gospodarski i socijalno oslabljenoga grada, nego postavljanje čvrste osnove za skidanje okova koji su Mostaru nametnuti, za njegovo buđenje i snažan rast, uzlet i obnovu na polju infrastrukture, komunalnih usluga, socijalne i ine sigurnosti, turizma i gospodarstva.
HDZ BiH pripravan je, i danas i sutra, stati pred cjelokupnu gradsku javnost i podići svoj glas za preimenovanje svih mostarskih ulica čija imena pa i samo jednomu od naših sugrađana izazivaju strah, tjeskobu ili bilo kakvu negativnu emociju. Nadamo se da će se predmetna novinarka pozabaviti pitanjem zašto su neki drugi (javno je obznanjeno tko i kada) odabrali zadržavanje postojećega stanja koje, svako toliko - baš kao i danas, iskoriste za jeftina politička podmetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci