MOGUĆNOST POPLAVA Evo koje je područje u FBiH najugroženije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prognozira se porast vodostaja uslijed topljenja snijega i nove padaline na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani, navodi se u obavještenju o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja za razdoblje od 10. do 14. ožujka, koje je izdala Agencija za vodno područje rijeke Save, prenosi Fena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH.

U naredna tri dana prognozira se izvanredno hidrološko stanje, posebno na području: donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane.

Obavještenje o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, priopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Iz Agencije sugeriraju nadležne institucije da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubine i brzine tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje s uputama i smjernicama, na temelju čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njima i njihova materijalna dobra, navodi se u priopćenju.

Vezani članci