LAKŠE DO PAPIRA Austrija novim pravilima privlači ljude sa Zapadnog Balkana

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Uz daljnje pojednostavljenje, austrijsko tržište rada trebalo bi postati privlačnije za međunarodne radnike. Ubuduće će se u sustavu bodovanja Crveno-bijelo-crvenog kartona u obzir uzimati poznavanje francuskog, španjolskog, bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Oni koji poznaju te jezike od razine B1 dobivaju 5 dodatnih bodova i time lakši pristup austrijskom tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S jedne strane, time se želi olakšati povijesno rastući priljev kvalificiranih radnika sa Zapadnog Balkana, a s druge strane, privući kvalificirane radnike iz novih ciljnih zemalja, navodi se u priopćenju Ministarstva rada i gospodarstva. Pristup Crveno-bijelo-crvenoj kartici temelji se na bodovnom sustavu u kojem se vrednuju kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika i dob.

Prošle godine izdano je 6.182 (2021.: 3.881) crveno-bijelo-crvenih kartona. S 2.222 izdane R-W-R karata, najveći dio otpada na IT područje. Prošle godine izdano je 1353 R-W-R karata radnicima iz BiH i Srbije, a samo 423 za ljude iz Srednje i Južne Amerike. No, poznavanje španjolskog je prednost, pogotovo u turizmu, dodaju iz Ministarstva gospodarstva. A francuski je još jedan svjetski jezik koji se govori na mnogim ciljanim tržištima austrijskih poduzeća.

Pojednostavljenja su posebno važna za turizam, dodala je državna tajnica za turizam Susanne Kraus-Winkler. „Turizam je međunarodna industrija početnika u kojoj su zaposlenici s različitim jezičnim vještinama naučili uspješno surađivati. Ovo praktično pojednostavljenje crveno-bijelo-crvene karte će stoga imati pozitivan učinak, posebno u turizmu”, rekla je Kraus-Winkler.

Ističe da je i jezična razina potrebna za stalni radnički pravilnik o korištenju RWR iskaznice snižena i time “prilagođena realnosti današnjeg svakodnevnog rada”.

Austrijska poslovna agencija podržava tvrtke i stručnjake u podnošenju zahtjeva za Crveno-bijelo-crvenu karticu. Međutim, poduzeća bi trebala sve više moći koristiti pomoć privatnih agencija za zapošljavanje. Ministarstvo će razmotriti i daljnje ponude potpore, rekli su u Ministarstvu rada i gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je reforma koja je stupila na snagu 1. listopada olakšala pristup crveno-bijelo-crvenoj kartici.

„Reformom crveno-bijelo-crvene karte uspjeli smo sveobuhvatno modernizirati prijem KV radnika iz trećih zemalja u 2022. godini. Sada želimo poslati još jedan signal, jer ćemo u idućoj godini trebati više KV radnika iz trećih zemalja da povećamo naš prosperitet u Austriji i da bismo ga očuvali”, rekao je ministar rada i gospodarstva Martin Kocher.

Vezani članci