KRIV JE Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Peteročlano žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u sjedištu tog suda u Haagu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću izreklo je pravomoćnu presudu te ga osudilo na doživotni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenom 2017. Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.

Ratko Mladić zaplakao je u sudnici nakon što je čuo da ga je Žalbeno vijeće osudilo na doživotnu kaznu zatvora. 

Ratko Mladić

FOTO: AFP

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko vijeće u prvostupanjskom postupku odlučilo je da Mladić nije kriv po točki broj 1., odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vijeće je odlučilo da je Mladić kriv kao sudionik raznih udruženih zločinačkih pothvata.

Između ostalog i po točkama genocid, progon, istrebljenje, ubojstvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, teroriziranje, protupravni napadi na civile i uzimanje taoca.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva milijuna stanovnika Bosne i Hercegovine.

Tijekom glavnog pretresa protiv nekadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera VRS-a, koji je počeo 16.svibnja 2012. i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu.

Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. svibnja 2011. godine i izručen ICTY-ju, te 31. svibnja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Vezani članci