Marin Topić: Okupacija u 26 slika

Vidi originalni članak
...iako sam znao kako će se sve to odigrati. Ali nemam pojma, nešto mi drago to gledati. Čovjek uvijek nešto novo primijeti i nauči. Ako ništa, dobro bi bilo Hrvatima da gledaju i da vide kako se vodi skupština. Čak sam jedno vrijeme pomislio da je vodi Krajišnik, kao što je vodio onu Skupštinu BiH i nikada je nije završio, a znam sam da će se ova završiti, jer ovdje su Srbi većinski i oni to znaju odigrati. Ali gledajući Televiziju RS-a, primijetio sam zanimljiv događaj, pa ću pokušati napraviti paralelu.

Dani ruskog filma u Trebinju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, jučer su u Trebinju, po prvi put u Hercegovini, započeli Dani ruskog filma. I danas bi se upravo trebao igrati film „Admiral", da sam malo bolji s lovom, možda bih otišao do Trebinja. Da bude još zanimljivije, brdo dva iza Trebinja u Dubrovniku u luci Gruž već nekoliko dana je uplovio i usidren je talijanski nosač zrakoplova Cavour. I zanimljivo - admiral te talijanske flote, iako ga nitko nije ništa pitao, kaže da ovo nema nikakve veze s manevrima Srem 2014. koje izvodi ruska i srpska vojska. I te kako ima veze.

Smijenjen je američki ministar obrane Chuck Hagel, iako je bio republikanac, ali izgleda nešto se događa. Poslije novih izbora republikanci su preuzeli i Senat i Predstavnički dom Parlamenta. Prekjučer je donesena odluka da će američka vojska ostati još godinu dana u Poljskoj, Litvi, Estoniji i Latviji. Jučer su ruski graničari počeli blokirati granicu s Litvom, jer predsjednik Litve je rekao da će oni izvoziti oružje NATO saveza u Ukrajinu i normalno kako su Balkanci pametni idu s danima ruskog filma u Trebinju, a deset kilometara zračne linije nosač aviona NATO saveza. Budući da sam ja uvijek bio za Ameriku, mogu samo reći nikada ljepši kruzer nije uplovio u dubrovačku luku. I po meni je to prvi znak podrške Kolindi Grabar-Kitarović u ovim predsjedničkim izborima koji se održavaju za mjesec dana u RH. Prva prava podrška.

Piše Marin Topić/pogled.ba

Hoće li građani Republike Hrvatske izabrati Ivu Josipovića koji je nastavak boljševičkog zločinačkog pothvata Crvene armije i Rusije, ili će biti za NATO savez, gdje Hrvatska službeno pripada.

Uvijek sam volio reći da Franjo Tuđman nikada nije napravio nijedne strateške pogreške i da je najveći političar u hrvatskoj povijesti. U dobra doba sam ja u pravu, ali napravio je dvije greškice, a mogu biti ogromne. Godine 1994. kada je pokušao praviti lustraciju smjenom Mesića, Manolića i Boljkovca, nije je napravio do kraja nažalost, i ja mislim 1997. godine, a to je meni puno teža greška nego lustracija, kad je između Boeinga američke tvrtke za proizvodnju aviona i Airbusa, odlučio se za Airbus. I od tog dana Hrvatska propada jer se vezala uz Europu i europske države, koje su sve uskogrudne i nacionalističke, i Njemačka i Italija, i Francuska i Engleska. Umjesto da se okrenuo prema Americi koja je jedini vjesnik slobode u svijetu, a posebno na ovim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čujem legendarni Erdogan neki dan izjavio da su muslimani otkrili Ameriku, pa možda i jesu, tko će to znati. Ali vrijeme je da napokon Hrvati otkriju Ameriku i da shvate da mi osim Amerike nemamo nijednog saveznika na svijetu. I možda Vatikan kada papa nije Talijan.

Fra Ilija Živković savjetnik Bidena

I dođe jedna krasna vijest koju sam maloprije saznao. Fra Ilija Živković, koji je savjetnik američkog potpredsjednika Joea Bidena, nisam ni znao da je on katolik, i on je najviše lobirao da se Amerika uključi i završi rat na Balkanu. I Biden daje izjavu kojom pokušava prekinuti ucjenjivanje Rusije s plinom koje je protiv svih međunarodnih ugovora o trgovini i međudržavnom poslovanju. Europa mora sama organizirati svoj sustav energetske održivosti. Ključna zemlja za to je Hrvatska, to je Biden rekao sinoć u Istanbulu. Hrvatske treba biti glavna za transport plina, ne samo za regiju, nego za cijelu Europu. I na Hrvatskoj je povijesna šansa da to iskoristi. I da napokon prekine s komunizmom i Varšavskim paktom i tim istočnim blokovima, a ključni su izbori koji slijede za predsjednika.

Igrom te povijesne sudbine od '45. godine dosada u Hrvatsku se puno doselilo ljudi koji je ne vole, a tu su i ostali. Znači, Hrvatska ima milijun i tristo tisuća građana koji mrze sve što je hrvatsko i katoličko. I komunistima i SDP i Josipoviću ne treba nijedan plakat da sve te ljude izvedu na izbore. A desnica, ili taj demokršćanski pučki dio Hrvatske koji bi činio službeno dvije trećine, nikada ne može postići tu izlaznost. Jedina nam je nada da se Amerika uključi u izbore, ako mislimo napokon te komuniste skinuti s vlasti. Jer po europskim državama, oni će nas uvijek držati u raljama neke fiktivne, bivše Jugoslavije, i komunizma.

Lordan Zafranović i Miloš Forman

Kad sam vidio nosač aviona u Dubrovniku, odmah sam se sjetio Lordana Zafranovića i njegova filma Okupacija u 26 slika. Film je imao veliku gledanost u kinima, jer to je bila 1978. godina i utjecaj Zapada kod nas je bio velik, tada su bila djeca cvijeća koja su se borila protiv rata u Vijetnamu. Mi smo išli gledati, jer su se naše glumice počele skidati, gledati njihove guzice i sise. A film je bio o tome kako su fašisti razvratnici, kao što i jesu, ali nimalo manje od crvenih partizana. Dolazak Talijana 1941. godine u Dubrovnik kao povijesni film. Ta Nezavisna Država Hrvatska sve je bila samo ne neovisna, ne znam da su kontrolirali ijedan dio svog teritorija. Partizani koji su 1944. godine ušli u Dubrovnik, pobili su tada na otoku Daksi pokraj Dubrovnika oko 50 najuglednijih građana Dubrovnika. Ali ne bih sada pričao o tome i o našim navodnim antifašistima.

Kako smo se mi odgajani prije 35 godina. U isto vrijeme snima se genijalni film Miloša Formana „Kosa" o ratu u Vijetnamu. A da objasnim mlađim čitateljima da Amerika nije ušla u rat u Vijetnamu, da nije zamijenila Francusku, kompletan prostor jugoistočne Azije bi preuzeli komunisti, već su vladali Kinom, Sjevernom Korejom, Sjevernim Vijetnamom, već se širili prema Indokini. Da ona američka mladost nije izginula u Vijetnamu, komunizam bi, prema mome mišljenju, bio i u Indiji, te bi zauzeo kompletnu jugoistočnu sferu i nikad ga se ne bi planet Zemlja kutarisao.

I izgleda da ponovno nama moraju doći Amerikanci da se oslobodimo komunista, jer trenutačno stanje na Balkanu sve relevantne partije su za Tita i Jugoslaviju, a posebno u ključnoj zemlji koja je članica Europske unije i NATO saveza u Republici Hrvatskoj. Skidanjem komunista s vlasti u Republici Hrvatskoj daje se šansa prostoru Zapadnog Balkana i cijele regije da uđe u euroatlantske integracije i u civilizirani svijet da se napokon završi Drugi svjetski rat i socijalistička revolucija i da ove male državice nastale raspadom Jugoslavije prestanu glumiti politiku „nesvrstanih".

I samo ću na kraju citirati velikog Winstona Churchilla kad su ga pitali poslije završetka Drugog svjetskog rata tko će biti novi fašisti, on je to pametno rekao: „Novi fašisti će biti sadašnji antifašisti".

I za kraj puštamo pjesmu „Let the Sunshine In" iz najboljeg filma „Kosa" autora Miloš Formana, obvezno je poslušajte.

Vezani članci