Politička akademija HDZ BiH na susretu mreže zaklada i institucija europskih političkih stranaka u Zagrebu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Politička akademija HDZ BiH sudjelovala je na susretu mreže zaklada i institucija europskih političkih stranaka koja se održavala od 10. do 13. rujna 2010. godine u Zagrebu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i  Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionike je na početku programa pozdravio Božo Biškupić, ministar kulture Republike Hrvatske, ističući zadovoljstvo što je IRI organizirao još jedan susret u Republici Hrvatskoj i nastavlja suradnju s Zakladom hrvatskog državnog zavjeta.

Damir Džeba, tajnik Političke akademije HDZ BiH, predstavio je program, ciljeve i temeljne vrijednosti PA HDZ BiH Međunarodnom republikanskom institutu (IRI) i sudionicima iz instituta i zaklada europskih političkih stranaka. Osnivanje i rad Političke akademije potvrđuje europsku i modernu opredijeljenost HDZ BiH te nastavak jačanja i izgradnje stranačkih kapaciteta.

Tijekom zasjedanja raspravljano je o ustroju političkih stranaka, poduzimanju anti korupcijskih mjera, jačanju zaklada,  institucija i programskih kapaciteta europskih političkih stranaka. O navedenim temama govorili su Mihai Politeanu iz Instituta za političke studije (Rumunija),  Ioana Lung iz Centra za europske studije (Brussels) i Emilija Gjorgjievska iz Zaklade Konrad Adenauer (Mekedonija).

Jan Surotchak (USA), ravnatelj Regionalnog ureda IRI-a za Europu i Jonas Survila, predstavnik Instituta za demokratske politike (Litvanija) izlagali su o stranačkim kampanjama, razvijanju strategije i vrednovanju rezultata, važnosti planiranja strategije za opće ili lokalne izbore.

Posljednjeg dana susreta podnesena su izviješća o radu i obukama koje IRI pruža širom svijeta. O iskustvima jednomjesečne političke obuke za kandidate u Jordanu govorili su Tomislav Damnjanović, predsjednik izvršnog odbora G17 Plus i Eva Ohrablova (SDKU-DS) i Balint Porcsalmi (RMDSZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak djelovanja IRI-a će i dalje biti obuka perspektivnih stranačkih kadrova koje predlažu političke akademije, instituti i zaklade europskih političkih stranaka a HDZ BiH nastavlja sudjelovati u radu te će kroz svoju političku akademiju članstvu omogućiti stjecanje znanja, obuke i iskustva kroz spomenute europske organizacije.

Na trodnevnom susretu IRI-a u Zagrebu sudjelovali su predstavnici iz akademija, zaklada i instituta iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Poljske, Litvanije, Estonije i Bosne i Hercegovine.

Vezani članci