FOTO  Veličanstveni mimohod na ulicama Zagreba

Vidi originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Po završetku, predsjednica je poljubila originalnu hrvatsku zastavu iz Knina koja je podignuta tijekom izvedbe himne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na mimohodu sudjeluju 42 strana izaslanstva, a sve prati kulturno-umjetnički program. Smotra svečanog mimohoda

Program je nastavljen hrvatskom himnom 'Lijepa naša' koju je otpjevala Riječanka Mia Negovetić i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Mia je nosila majicu s vukovarskom golubicom, na nogama startasice iz Borova. Potom je minutom šutnje odana počast svim palim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku.

Himna u izvedbi Mie Negovetić i klape Sv, Juraj HRM-a

Svečani mimohod formalno je počeo odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji je izgovorila predsjednica Republike. Nebo iznad Zagreba potom su nadletjeli migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji će mimohod i 'zatvoriti'.

'Neka mimohod krene!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je uslijedio mimohod pješačkih postrojbi, jedna za drugom prošle su zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama. Iza njih stupala je hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U mimohodu sujeluju i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija mimohoda bit će šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje, a s Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će 'specijalci' pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Poletite s Krilima Oluje

Istodobno, za vrijeme zagrebačkog mimohoda Bračkim će kanalom ploviti četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže. Isplovit će iz Lore te nakon plovidbe Kaštelanskim zaljevom zauzet će poziciju južno od otoka Čiova i na udaljenosti oko 200 metara ispod crkve Gospe od Prizidnice. Uslijedit će rubni pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH, istodobno s prolaskom motoriziranog ešalona HRM-a ispred glavne bine tijekom mimohoda u Zagrebu.

Mornarički pozdrav čitavoj Hrvatskoj iz Bračkog kanala

Grad Zagreb priprema proslave na još nekoliko mjesta u središtu grada. U parku Zrinjevcu svi zainteresirani uživo će moći pratiti svečani mimohod na velikome platnu. Program završava u večernjim satima velikim vatrometom s nebodera na Trgu bana Jelačića.

HRT/PIXELL

Vezani članci