USKOK istražuje trojicu policajaca: U zamjenu za novac prebacili 46 stranaca preko granice

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... kojima su trojica policijskih službenika, zbog sumnje povezane uz nezakonit prelazak granice 46 stranih državljana na graničnom prijelazu Županja.Osim o trojici policijskih službenika radi se o i četvorici državljana Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga se provodi zbog osnovane sumnje na kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Prvoosumnjičenog, policijskog službenika Policijske postaje Županja, sumnjiči se da je kao voditelj smjene na graničnom prijelazu Županja, od 8. kolovoza do 16. studenoga 2012. organizirao i povezao drugoosumnjičenog i trećeosumnjičenog policijskog službenika, zadužene za graničnu kontrolu, te četvrtoosumnjičenika i druge zasad neutvrđene osobe.

U priopćenju USKOK-a se navodi kako je četvrtoosumnjičenik dogovarao prelazak stranih državljana preko državne granice tako da je prvoosumnjičeniku dostavljao podatke o stranim državljanima koji je potom u Informacijskom sustavu MUP-a RH provjeravao je li nekome od njih ranije bio zapriječen ulazak u Hrvatsku kao i druge podatke, koje je zatim dojavljivao četvtoosumnjičeniku. Ovisno o tim podacima prvoosumnjičeni je određivao visinu novčane naknade za nepoduzimanje propisane granične kontrole.

Sukladno dogovoru trojice osumnjičenih o novčanoj naknadi, najmanje 46 stranih državljana je u navedenom razdoblju nezakonito prešlo državnu granicu, navodi USKOK.

Na prijedlog USKOK-a, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv petorice osumnjičenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Jutarnji.hr

Vezani članci