Tužba BiH za genocid odbačena, o hrvatskoj tužbi rasprava počinje od 3. ožujka

Vidi originalni članak
No, ministar Orsat Miljenić, koji će se 3. ožujka također pojaviti na Sudu u Haagu, smatra da će se našom tužbom ispuniti bar dio ciljeva.

- Mi od tužbe, na kojoj su od 1999. godine radile sve vlade, nismo mogli odustati jer za to nisu postojale pretpostavke. Postavili smo već poznate uvjete, a oni se nisu realizirali. Osim toga, u Hrvatskoj vjerujemo da naše žrtve nisu dobile satisfakciju i da se niti pred Haškim tribunalom nije prikazala puna istina o događajima u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova će rasprava o tužbi za genocid stoga biti prilika za to, da se sazna što je tko kome napravio. Vukovar nije samo Ovčara, tamo je bilo niz zločina, a tu su i Škabrnja i druga mjesta - rekao je jučer Miljenić dva tjedna prije nego što započne sudska rasprava, koja bi, silom prilika, mogla ponovno zategnuti odnose između Hrvatske i Srbije.

Usmena rasprava trajat će do 1. travnja, a obuhvatit će i srpsku protutužbu za genocid. Stoga je hrvatski pravni tim spremao argumentaciju i za tu tužbu. Hrvatsku će pred Međunarodnim sudom zastupati Vesna Crnić-Gretić, profesorica s riječkog Pravnog fakulteta, a suzastupnici su Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih poslova, Jana Špero, načelnica u Ministarstvu pravosuđa, te Davorin Lapaš, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. U hrvatskom timu za raspravu još su Mirjan Damaška, profesor na sveučilištu Yale, profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Maja Seršić i Luka Mišetić, nekadašnji odvjetnik Ante Gotovine, angažiran upravo zbog srpske protutužbe kojom se Hrvatskoj na teret stavlja genocid u Oluji. I tri Britanca su dio pravnog tima, profesori Philippe Sands i James Crawford, te odvjetnik Keir Starmer, do listopada 2013. glavni tužitelj za Englesku i Wales.

Tijekom prvog tjedna rasprave, bit će ispitivani i svjedoci i svjedoci eksperti, međutim, sve do 1. travnja ne smiju se objavljivati niti njihova imena niti sadržaj njihova iskaza. Hrvatska će se o srpskoj protutužbi očitovati 18. ožujka.

glas-slavonije.hr

Vezani članci