Tužan oproštaj od generala Petra Stipetića na Mirogoju

Vidi originalni članak
Tužan oproštaj od ratnog heroja započeo je počasnom stražom u kojoj se izmijenilo više od stotinu sudionika.

Ispraćaj je predvodio biskup Juraj Jezerinac, a od generala su se na Mirogoju oprostili obitelj, prijatelji te najviši civilni i vojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emotivan oproštaj Stipetićevog prijatelja generala Tusa

Od generala Stipetića dirljivim se govorom oprostio umirovljeni stožerni general Anton Tus.

"Ispraćamo te na tvoj posljednji počinak, a u mislima nam naviru sjećanja na zajedničko vrijeme sudjelovanja u stvaranju Hrvatske vojske i samostalne države Republike Hrvatske. Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, odazvao si se pozivu Domovine i stavio joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Pred očima nam je tvoj lik i glas, tvoja mirnoća i samouvjerenost koja nam je svima davala nade da smo u stanju nositi se s oružjem nadmoćnijim neprijateljem. I na taj način ispunili smo stoljetnu želju hrvatskog naroda za samostalnom državom Hrvatskom", poručio je preminulom generalu, izrazivši sućut obitelji u ime Hrvatske vojske.

"Osjećamo nenadoknadiv gubitak i tugu, ali vjerujem da će nad tom tugom prevladati osjećaj ponosa jer smo ovaj naš život dijelili sa skromnim, razumnim, jednostavnim i dobrim čovjekom - velikim generalom", rekao je uz suze general Tus koji je bio i prijatelj Petra Stipetića. "Uvijek ćemo ga se rado sjećati i pamtiti ga kao jednog od stvaratelja nove hrvatske povijesti i samostalne države Republike Hrvatske", zaključio je Tus.

Oružane snage od generala su se oprostile preletom MIG-a 21 i počasnom paljbom u trenutku dok je direktor Glavnog stožera i kontraadmiral Robert Hranj predao državni stijeg Stipetićevoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pogrebu su bili i ministar obrane Damir Krstičević, Stjepan Mesić, Milan Bandić, Zoran Milanović, Davor Bernardić, Ante Gotovina i mnogi drugi. U počasnoj straži uz odar generala Stipetića bili su, među ostalim, Predrag Matić, Davor Bernardić, Željka Antunović, Marija Pejčinović Burić, Ante Kotromanović, ministar Davor Božinović i drugi.


/HMS/

Vezani članci