Tisuće branitelja zbog Gotovine odlaze u Haag

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...Haag na prosvjed u znak potpore haaškim uznicima. Do sada najveći prosvjed protiv teze o Oluji kao zločinačkom pothvatu održat će se u Haagu 24. rujna, s početkom u 14 sati, na lokaciji Malieveld, na otvorenom prostoru većem od deset hektara. Na sastanku sa zadarskim braniteljima u srijedu je bio i Željko Dilber, najbolji prijatelj i suborac generala Ante Gotovine, piše slobodna dalmacija.

- Prosvjed inicira i organizira Hrvatski svjetski kongres. Kao prijatelj Ante Gotovine, a i u ime njegova odvjetničkog tima, mogu samo reći da očekujemo da sve protekne dostojanstveno i pristojno, a osobito da bude bez političkih konotacija. Volio bih da to bude izraz hrvatskog čovjeka, a ni u kom slučaju neke političke opcije - rekao je Dilber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice braniteljske udruge "Zavjet" i koordinator za organizaciju prosvjeda, kaže da ne može predvidjeti masovnost skupa u Haagu jer će branitelji krenuti iz cijele Hrvatske, a ne samo iz Zadarske županije.

- Mi smo u Zadru već održali sastanak i utvrdili plan rada do dana polaska, no u Haagu će biti i Hrvati iz brojnih drugih zemalja, s obzirom da to organizira Hrvatski svjetski kongres. Mi ćemo se lako organizirati u braniteljskim udrugama, no dakako da poziv za odlazak u Haag vrijedi i za one branitelje koji nisu učlanjeni u neku udrugu. Oni se mogu obratiti na kontakt 098/55-44-91 do 14. rujna - rekao je Boris Mužanović.

Financijska potpora za put u Haag bit će zatražena od Grada Zadra i Zadarske županije. HSK je prosvjed nazvao "Pravda izgubila ravnotežu", te se u pozivu navodi: "Pokažimo zajedništvo i s Hrvatima diljem svijeta recimo ‘ne' haaškim ocjenama Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata!"

U ime Hrvatskog svjetskog kongresa, koji prosvjed organizira iz Njemačke, kao "ravnatelji prosvjeda" navedeni su Danijel Lučić i Petar Ćosić. Prvi je, među ostalim, zadužen za tehniku, pozornicu i organizaciju dolaska iz Europe i svijeta, a drugi za govornike, sigurnosna pitanja i organizaciju dolaska iz Hrvatske i BiH. Hrvatski svjetski kongres (HSK) nevladina je međunarodna organizacija hrvatskog naroda, koja je od 1998. članica Ujedinjenih naroda u svojstvu savjetodavnog tijela.

Vezani članci