Republika Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Vidi originalni članak
... jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Tom povijesnom odlukom zastupnici Hrvatskog sabora prije 26 godina utvrdili su kako Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela bivše federacije koja više, kao takva, ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom je istaknuto i da na temelju načela uzajamnosti Hrvatska priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, i spremna je s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon isteka Brijunske deklaracije od 7. srpnja, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Istog dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog takvih se okolnosti povijesna sjednica održala u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Prava cijena slobode i hrvatske neovisnosti bila je daleko veća te se stoga na ovaj dan treba prisjetiti i zahvaliti svima onima čija je žrtva za domovinu bila njihov život.

Vezani članci