Rast prometa u hrvatskim zračnim lukama

Vidi originalni članak

Zračna luka Zadar u 2013. godini je prema ovoj evidencii imala 31,3 posto rasta prometa odnosno 455.000 putnika. U Zadru se barata podatkom o 475.000 putnika, a razliku čine gosti u tranzitu. Potvrdilo se da je ova zračna luka ponovila izniman rast koji traje već niz godina za redom. Istina je da su manje zračne luke, odnosno ona u Rijeci i Osijeku imale veće stope, ali na bitno manjoj bazi odnosno prethodnim podacima. Rijeka je rasla gotovo 100 posto, ali je time dosegla 140.000 putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je i o najvećem oporavku odnosno povratku prometu u Hrvatskoj. I Zračna luka Osijeka imala je 57 posto rasta, ali je i s njime završila na oko 3.500 putnika.

Uz značajan povratak Rijeke bitna promjena je što je Zračna luka Zadar, nekad u odumiranju sličnom donedvnom u riječkoj luci na Krku, sada pretekla po prometu nekad nedohvatljivu Pulu. Pula je ostala na nešto više od 350.000 putnika, s padom od 10 posto, te je ovo zadarsko nadmašivanje Pule ispalo enormno. Na Zemunik je sletilo sto tisuća putnika više nego na jedinu zračnu luku u turistički najrazijenijoj Istri!

Tako bi sad nakon tri ključne zračne luke u kategiriji srednjih luka nadomak pola milijuna predvodnik bio Zadar, a u toj su kategoriji još Pula i Rijeka. Osijek je pak na razini rekreativnih luka, onih za sportsku ili generalnu avijaciju, jer i jedan Brač ima 9.500 putnika što je skoro tri pčuta više od Osijeka. Lošinjski mali aerodrom nema promet.

dzs.hr

Vezani članci