Prvi slučaj virusa zapadnog Nila u Hrvatskoj: Infekcija stigla iz Srbije?

Vidi originalni članak

... srednje životne dobi, koji je proteklih dana bio liječen na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, inficiran virusom zapadnog Nila, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako testovi potvrde sumnje, to će biti prvi bolesnik s tom infekcijom u Hrvatskoj ove godine, nakon pojave tog virusa u susjednim zemljama. HZJZ navodi da je muškarac iz Zagrebačke županije otpušten iz Klinike u dobrom općem stanju, te da se nakon toga posumnjalo u infekciju. Rezultati laboratorijske analize ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti, u Europi je do 15. kolovoza ove godine zabilježeno 149 oboljelih osoba. U Srbiji je evidentiran 71 oboljeli, a pet ih je umrlo do 20. kolovoza ove godine, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije. U Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno sedam hospitaliziranih slučajeva, a svi su se oporavili, navodi HZJZ.

Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca-vektora koji se hrani krvlju zaražene ptice, rezervoara virusa. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, kao i na konje i druge sisavce koji su krajnji domaćini virusa. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka, niti direktno sa životinje na čovjeka.

Većina infekcija (do 80 posto) prolazi bez simptoma, no u manje od jedan posto zaraženih razvijaju se neurološki oblici bolesti. Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te kronični bolesnici.

U Hrvatskoj je u potpunosti razvijen sustav praćenja infekcije virusom Zapadnog Nila kod ljudi i sustav praćenja virusa u ptica, konja i komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi smanjenja rizika od infekcije virusom Zapadnog Nila, pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su individualne mjere zaštite od komaraca.

Savjetuje se primjena repelenata, nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, zaštitne mreže na prozorima, te rashlađivanje prostora. Najdjelotvorniji je način borbe protiv komaraca ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, a to su razne nakupine vode u našem okolišu.

Agencije

Vezani članci