Predsjednici

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Jeli ta osoba uopće svjesna svoje odgovornosti za sve ono što će govoriti, raditi i dali će dati svoj maksimum u zastupanju interesa svoga naroda ma gdje on bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nikad mi nije bilo jasno kako to naši predsjednici u regionima vode relativno male države uz more ministara, savjetnika, načelnika, pomoćnika, pročelnika i kakvih sve ne funkcionera, a kako to rade gradonačelnici npr. Londona, Bona, Pariza, Rima, Atene i ostalih gradova koji imaju jednak ili bar duplo veći broj stanovnika od ovih naših državica a sve u njima funkcionira puno bolje nego u državicama sa silnim neučinkovitim aparatom.

Kada će naši predsjednici prestati biti „veličine“ i početi rješavati probleme na jednostavan i učinkoviti način, te trošiti manje vremena i novca prvo na rješavanje unutarnjih problema a tek onda da izigravaju velike diplomate.

Ako se vratimo samo na ovo zadnje poslijeratno vrijeme ono što se najviše može zamjeriti prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu je neobračunavanje sa kriminalom i kriminalcima odmah po ustrojstvu države koji je onako rezigniran i razočaran jednom prilikom bubnuo „o stoci sitnog zuba“ valjda aludirajući da na kraju ipak za neke treba samo kandžija.

Iza njega na scenu je stupio i već skoro pa deceniju odolijeva scilama i haribdama Stipe Mesić.

Čovjek koji je najviše kumovao raspadu bivše Jugoslavije, koji je u to vrijeme bio svima simpatičan i omiljen lik, nakon svega i skorog svrgavanja sa trona mogao bi ostati u sjećanju kao kontradiktoran, transformer-man, osrednji vicmaher koji se nije puno uzbuđivao i uplitao u bilo što značajnije što se događalo u državi ali koji je cinizmom i ograđivanjem izgubio sve simpatije mnogih koje je u najmanju ruku prevario kad se dočepao fotelje i od rušitelja jednog poretka pretvorio se u europejca sa kontradiktornim stavovima a i sve manje smiješnim vicevima jer mu se vicarenje svelo sa 22 na 4,5 miliona.

Posebno je okrenuo leđa Hrvatima u BiH i tako postao „Tito, Bog, prava raja, prijatelj Bosne“ zaboravivši da su ti Hrvati bili bedem i prva crta obrane u razgradnji bivše države koju je on inicirao i da bi bez tih i takvih Hrvata granice današnje Hrvatske bile jako upitne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj licemjer koji ovih dana na zalasku predsjedničkog foteljevanja obilazi srpske povratnike (što je pohvalno) zaboravlja da je huškačkim i niskim izjavama u smislu kako „Srbi nisu donijeli zemlju na svojim opancima da svojataju hrvatsku te da će je toliko i odnijeti na opancima..“ i pritom se ispod brade nerumeni bar koliko i Polančec kojem to spočitava. Možda bi se njemu ispod brade očitao obraz-opanak. Izjave o Jasenovcu su prije 18 godina bile u stilu „nemamo se mi kome šta ispričavati“ a onda je „lizao“ betonski cvijet i skrušen svako malo posjećivao i svašta trabunjao pred tim spomenikom samo jednog od ljudskih stradanja. Nikad kao predsjednik nije spomenuo i dao inicijativu da se obznani istina o Bleiburgu gdje je svaka 2-3 hrvatska obitelj ostala bez bar jednog člana te da se napravi popis žrtava imenom i prezimenom od potomaka i da se konačno iznese istina o dimenzijama ovog istinskog stradanja. Nitko od Slovenije netraži da se otkopaju jame i rudnici i da se tu podignu spomenici što bi Židovi, pa i Srbi znali najbolje iskoristiti i propagirati.

Da ne spominjemo izjave i autogolove po Haagu i pozivanje Gotovine na predaju jer ovaj europejac još treba učiti od Srba kako se to bezbolno radi i kada si u totalno bezizlaznoj poziciji.

Hrvate BiH on, Pusićka, Milanović i ostali plaše o ukidanju dvojnog državljanstva što je normalno posvuda u svijetu, te samo treba regulirati da se krivično gonjeni predaju i izručuju u obje države gdje okrivljeni ima državljanstvo što je najmanji problem i onda to državljanstvo postaje prirodno i normalno. Kako ćeš ukinuti čovjeku pravo da ima nekretninu u svojoj matici (vlasnik mora imati osobnu) te mu istodobno ukinuti pravo na rad u drugoj državi kad mu njegova nemože osigurati posao.

Današnji  kandidati za predsjednika su Josipović, Bandić, Vidošević, Pusićka, Hebrang i Primorac.

Hoće li se jedan od ovih pobjednika transformirati tek ćemo da vidimo.

Dijele se darovi-naranče, kape, upaljači, majice pa i sokići. Milan Bandić je debelo zagrizao a dijeli sokiće od „Agrokora“ u vidu energetskog napitka iako je umjetno obojen i ima konzervansa-govori li Vam to nešto?!

Prema nekim procjenama najviše šanse uz njega imaju Dragan Primorac i Andrija Hebrang.

Dragan primorac čak u kampanji koristi ljude iz Obamine ekipe a uz to je školovan u USA, mlad, obrazovan, pametan i jedini je izjavio da Hrvatska nepomaže Hrvate u BiH nego im vraća dug i zato mu svaka čast.

Zbog svih nas zato budući predsjedniče stvori mehanizme za suzbijanje kriminala i korupcije u policiji, pravosuđu, poreznim institucijama i na granici što je temelj i baza svake države.

Treba biti opušten ali dosta nam je vicmahera gdje neki evo i u ovoj novoj kampanji trabunjaju gluposti poput lijepog kao greh Nadana Vidoševića „…glasujte za mene kako bi vama bilo bolje…“

U nedostatku druge nacije počeli smo potkradati sami sebe i moralno i materijalno i u svakom drugom pogledu.

Juraj Marić/posovski obzor

Vezani članci