Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović upozorila je ...

Vidi originalni članak
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović upozorila je kako Hrvatska nema strategiju razvoja u idućih 5, 10 ili 15 godina ali ima rasprave o ustašama i partizanima.

Ove godine ne idem ni u Jasenovac ni na Bleiburg, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović za Jutarnji list, dodajući da ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Držim da politikantstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir - istaknula je Grabar-Kitarović.

Ustvrdila je da je razočarana procvatom ideoloških sukoba jer, kako dodaje, ukopavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti.

-Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5, 10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su isto tako bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu - istaknula je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je pokrenula inicijativu za dijalog.

-U razgovoru s predstavnicima manjina apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se, da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj - ustvrdila je Grabar-Kitarović, dodajući kako ne niječe da manjine imaju problema, ali smatra da je, uz međusobno poštovanje, sve moguće dogovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je da tu nije riječ o blokadi.

-Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje, nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti. Hrvatska diplomacija ima zadaću objasniti EU-u da nije riječ o sporu između Hrvatske i Srbije, nego o tome da Srbija mora prihvatiti europske standarde - poručila je predsjednica Republike.

Pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju.

-Ključ je provedba. Svi ćemo na koncu ocjenjivati izvršeno, a ne napisano - naglasila je.

Na pitanje kako gleda na priče o preslagivanju Vlade ili novim izborima, Grabar-Kitarović je odgovorila da Ustav RH jasno definira uvjete za raspisivanje izbora te kako oni u ovom trenutku nisu ispunjeni.

Vezani članci