Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala Dan žena

Vidi originalni članak
...dugoga puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska prava, te je naglasila da je verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje - jednako govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta.
Značajan napredak postignut je u promicanju jednakosti spolova, ali, podsjetila je, unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta žene su još uvijek zlostavljene, marginalizirane i neravnopravne samo zato što su žene.

Predsjednica Republike ocijenila je da je Hrvatska na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla puno, no još nismo postigli najviše standarde u području rodne jednakosti i mnogo je toga što moramo unaprijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice valja premostiti nesklad između vrlo dobrog hrvatskog zakonodavstva u ovom području i stvarnih prepreka s kojima se još susreću hrvatske žene u pokušaju dostizanja ekonomske jednakosti, punog pristupa tržištu rada i javnom životu te ravnoteži obiteljskog života i posla, naglasila je.

Pitanje položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu, pitanja su temeljnih civilizacijskih i hrvatskih vrijednosti kao pokazatelja vjerodostojnosti naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena. Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima. Moramo pokazati kako smo doista zrelo demokratsko društvo u kojemu istinska jednakost i ravnopravnost žena u svim područjima života nisu samo prazne riječi, već naša stvarnost, navela je u čestitci.

Predsjednica Grabar Kitarović posebice je naglasila kako se ne smije zaboraviti da su verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje i obraćanje prema ženama, jednako govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta.

- Spremna sam i dalje dosljedno raditi na jačanju jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu, kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija. Snažno ću se zalagati za promicanje prava žena kako bih nas dovela u bolji život, žene u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu, moje i vaše kćeri, istaknula je u čestitci predsjednica Republike.

Svim majkama, kćerima, sestrama i suprugama čestitala je Međunarodni dan žena.

Vezani članci