POZNATO TKO MU JE DAO MITO Poreznik u Hrvatskoj slučajno je sjeo u ozvučeni automobil

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U akciji policije i USKOK-a uhićen šef iz Porezne uprave za kojeg istražitelji sumnjaju da je primio mito i onda, po dogovoru s poduzetnikom koji mu je mito dao, spriječio blokadu firme tog poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad se znalo samo da je uhićeni šef iz Porezne Slaviša Penava, voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave, no nije se znalo tko je čovjek koji mu je dao mito da njegova firma izbjegne blokadu. Sada je i ta informacija izašla u javnost. 

Otkriveno tko je poduzetnik za kojeg se sumnja da je dao mito šefu u Poreznoj
Radi se o zagrebačkom poduzetniku Denisu Biliću, javlja Jutarnji list.

On je uhićen u Zagrebu, dok je Penavi policija pokucala na vrata hotelske sobe na obali. Naime, on se jutros u vrijeme uhićenja nalazio u Zadru, na poslovnom putu.

Mito zbog kojeg su uhićeni Penava i Bilić, vjeruju istražitelji, iznosilo je točno 2500 eura. Taj je novac, sumnja se, Penava primio od Bilića u ožujku 2021. kako bi se učinila usluga tvrtki Performance Grupa koja je u vlasništvu Bilićevog prijatelja. 

Kako se odvijala operacija sprječavanja blokade tvrtke nakon podmićivanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilić je, kako se sumnja, urgirao kod Penave da se račun navedene tvrtke, koja se bavi trgovinom i popravcima automobila i motocikala, ne blokira prema ovršnom rješenju, koji je Fina trebala blokirati na zahtjev Porezne uprave. Navodno se radilo o iznosu nešto manjem od 100.000 eura poreznog duga koji je država kasnije uspjela naplatiti, piše Jutarnji. Budući da predmet nije bio u njegovom sektoru, Penava je, vjeruju istražitelji, poslao poruku kolegi D.B.-u u drugoj podružnici da vidi može li se što učiniti kako se račun Performance Grupe ne bi blokirao. 

Tvrka koju se mitom spašavalo od blokade posluje s Matom Rimcem

Spomenuta tvrtka ima jednog zaposlenog, lani je imala dobit od 90.000 eura, a između ostalog poslovno surađuje i s Matom Rimcem. Njezin vlasnik, Bilićev prijatelj, svojevremeno se bavio utrkama, a sada, osim što prodaje automobile, radi i kao test vozač.

Šef iz Porezne slučajno sjeo u ozvučen auto

Za kontakte ljudi bliskih ovom poduzetniku s poreznikom Penavom istražitelji su doznali nakon analize tajnog praćenja iz akcije koja je provođena još 2021. godine. Tada je, kako doznaje Telegram, Penava bio negdje na području Zadra, gdje je u vozilu razgovarao s jednom osobom. Taj je automobil bio ozvučen, a Penava je u njega, čini se, sasvim slučajno sjeo. U razgovoru su, prema dostupnim informacijama, spominjali i spornu tvrtku.

U stanu poreznika nađeno 30.000 eura

Danas su cijeli dan trajale pretrage na više lokacija u Zagrebu. Najduže su se kriminalisti zadržali u Penavinu stanu u Folnegovićevoj ulici, gdje su, osim stambenog prostora, policajci temeljito pretresli i garažu, odnosno dva automobila, Audi Quattro i Seat Leon, u vlasništvu obitelji. Iz stana i vozila kriminalisti su iznijeli nekoliko kutija sa stvarima. Jutarnji neslužbeno doznaje da je u stanu policija uz potvrdu oduzela i gotovo 30.000 eura za koje će Penava morati dokazivati porijeklo. Inače, Penava je navodno idući tjedan trebao biti promaknut na još višu poziciju

Vezani članci