Poticaj u turizmu

Vidi originalni članak
Obiteljski iznajmljivači dobivaju još jednu odličnu mogućnost povoljnih kredita za ulaganje u podizanje kvalitete svojeg smještaja.

Riječ je o kreditima od 20.000 do 375.000 kuna, odnosno s kamatnom stopom od 2,70 posto za kredite u kunama i dva posto za kredite u eurima, uz rok otplate do 10 godina s počekom od godinu dana. O tome su Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali sporazum kojim će se financiranje obiteljskih iznajmljivača odobravati preko poslovnih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se zna da će takve kredite davati Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, kojima se potencijalni korisnici kredita mogu obratiti sa zahtjevom za odobrenje ovih kredita, a očekuje se skorašnje potpisivanje ugovora s još nekoliko banaka. Krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava uloženih u smještajni kapacitet, nego samo za podizanje kvalitete postojećih kapaciteta.

Kao što je bilo i najavljeno, program povoljnog kreditiranja Ministarstvo turizma i HBOR su osigurali iznajmljivačima zbog najavljene rekategorizacije, odnosno ujednačavanja standarda smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Poznato je, naime, da neki dugogodišnji iznajmljivači svoje smještajne objekte nisu rekategorizirali i po više od 20 godina, pa je Ministarstvo odlučilo "osvježiti" stara odobrenja za rad i kategorizaciju za one koji su ih dobili prije 2007. godine.

Financiranje se temelji na kreditnim sredstvima HBOR-a, dok Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini od jedna posto godišnje, te u konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama, odnosno dva posto za kredite u eurima. Najkraći je rok otplate 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

- Riječ je o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, nažalost, još uvijek vlada određeni nesklad u standardima, jer neki objekti još uvijek posluju prema starim, nevažećim pravilnicima i standardima otprije dvadesetak godina. U tu svrhu smo krajem prošle godine predstavili izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma u skladu s globalnim turističkim trendovima. Svima nam je zajednički cilj da obiteljski smještaj u Hrvatskoj bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiv i poželjan turistički proizvod namijenjen ciljanim tržišnim nišama tijekom cijele godine - kazao je ministar turizma Gari Cappelli, naglasivši da je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće iznajmljivača.

Jedinstvena kreditna linija Ministarstva turizma i HBOR-a namijenjena je fizičkim osobama registriranima kao privatni iznajmljivači koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - bilo u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor za najviše deset osoba, odnosno s najviše dvadeset kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program financiranja rada privatnih iznajmljivača uključuje obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, opremanje objekata, izgradnju i opremanje unutarnjih ili vanjskih bazena, infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju, te drugih dodatnih turističkih sadržaja.

Krajnji je cilj kreditne linije ujednačavanje kvalitete i ostvarenje što bolje usluge u privatnom smještaju, te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetne turističke proizvode i usluge.

Vezani članci