Pavković: Ne prodajte odličja, ako ste ih zaslužili

Vidi originalni članak

...koju mu je dodijelio dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik. No, u zadnje vrijeme sve smo više svjedoci da hrvatski branitelji ponovno na sajmovima ili pak preko interneta prodaju odličja, zahvalnice, pa i ratne odore. Cijena? Prava sitnica! Tako Medalju Oluja 95. možete kupiti po 200 kuna, Spomenicu Domovinske zahvalnosti od 185 do 450 kuna, a Spomenicu Domovinskog rata čak i po 50, ali i manje kuna. Žalosno je što se to događa, što to čine vojnici pobjedničke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj tko prodaje odličja sigurno ih nije zaslužio, bez obzira što će netko reći da ima i takvih koji su došli "do zida", pa im je potrebna svaka kuna za puko preživljavanje. Vjerojatno ima i onih koji su nakon Domovinskog rata ostali razočarani, poglavito kad su vidjeli da su visoka ratna odličja primili i razni športaši, misice, dezerteri, kamatari, pjevači te ljudi ala pupovac i stanimirović (svaka čast izuzecima) i brojni drugi koji ih po nikakvom kriteriju nisu zaslužili. Stoga bi bilo dobro da se javno objavi i registar odlikovanih, tim prije što ratnih odličja, očito, ima kao "kovanog novca". Tako primjerice ministar branitelja Predrag Matić koji je u Domovinskome ratu bio običan vojnik (neki kažu dezerter i mobilizirani) ima više i veća odličja nego Blago Zadro, Mile Dedaković i Branko Borković, dok o ljudima poput Junaka Domovinskog rata, legendarnog Marka Babića i ne govorimo, jer je on baš po odličjima na dnu dna, iako je bio uz rame generalu Blagi Zadri. Činjenica je također da ratni Vukovar još uvijek nema živog generala, iako se u tom gradu vodila istinska i teška borba za Hrvatsku. Jednom riječju, većina onih koji su se borili za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu nikada nije lošije živjela nego danas, pa i otuda to nezadovoljstvo i protest i u svezi prodaje "svega" što ih podsjeća na dane pobjede i slave.

Međutim, na internetu možete naći i prodaju partizanskih odličja i priznanja. Tako Partizansku spomenicu možete kupiti za 80 eura, a razna Brozova odličja "bratstva i jedinstva" i po 10 eura. Najviše se nude na prodaju razna odlikovanja koja su dodjeljivana za vrijeme SFRJ, kao što je orden JNA sa zlatnom zvijezdom, medalje za vojne zasluge i drugo. To na određeni način možemo i "prihvatiti", jer uistinu je sramota imati u svom domu odlikovanje zločinačke JNA, koja je ubijala i masakrirala nevine i rušila sve što je hrvatsko.

Mediji pišu da preko interneta vrlo lako možete kupiti i odjevne predmete iz Drugog svjetskog rata, poput "gestapo mantila"(takve stvari najviše prodaju Srbi). Tako u objašnjenju baš ovog oglasa stoji da je odjevni predmet donesen iz Poljske, iz logora Auschwitz, a prodavatelj nadodaje i ovo: "Mantil je 90 odsto vremena bio u ormaru tako da je stanje odlično. Debela, teleća, teška boks koža, ekstra kvalitetna, ekstra šivena s obzirom da se ništa nije promenilo ili raširilo. S ozbiljnim kupcem mantil može da se nosi na bilo kakve provere ili slično. Na mantilu fale dva dugmeta na levom rukavu i fali etiketa. Lako može da se proveri kod stručnjaka i bez etikete, ne mogu da nađem orginalnu etiketu, to je namerno skinuto", stoji u objašnjenju.

Pa, tko voli, neka - izvoli!
Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Vezani članci