NAPAD NAVIJAČA NA POLICIJU Incident na benzinskoj postaji - 35 ozlijeđenih, 43 privedena navijača

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) održala je izvanrednu tematsku konferenciju za medije u povodu postupanja policije tijekom organizirane pratnje navijača u subotu, 21. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za medije govorili su zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Policija je izvijestila kako su se, tijekom organizirane preprate oko 1600 navijača Hajduka, oni samoinicijativno zaustavili na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca. 

Potom je, oglušivši se na upozorenja i naredbe policije, nekoliko stotina njih napalo policajce koji su bili prisiljeni upotrijebiti vatreno oružje. Dvojica napadača su, navode u PUZ-u, ranjena, a ozlijeđeno je i 10-ak policajaca.

"Organizator utakmice je prije četiri dana uputio navijačima Hajduka uputu koja je procedura ulaska s transparentima na stadion. Navijači Hajduka su se oglušili da to treba napraviti nekoliko sati ranije, ali policija je tu u ulozi asistenta i ne donosi odluke. Policija ne snosi odluke je li transparent moglo unositi", kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić.

"Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, bengalkama i raketama, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri policijska službenika su upotrijebila vatreno oružje - jedan je ispalio četiri, drugi osam, a treći 11 hitaca u zrak i osam u betonsku površinu. "Pretpostavljamo da je na taj način došlo do ozljeđivanja navijača - jedan je dobio u potkoljenicu, a drugi u predio rebara", rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Sve skupa je ozlijeđeno 35 osoba - 15 navijača i 20 policijskih službenika, no očekuje se da će ta brojka još narasti jer se javljaju liječnicima navijači po dolasku kućama. Privedena su 43 navijača, i dalje se radi kriminalističko istraživanje - terete se za izazivanje nereda (od 6 mjeseci do 3 godine zatvora).

Vezani članci