Na današnji dan završena je operacija Zima '94 čime su ostvareni preduvjeti za Oluju

Vidi originalni članak

Operacija Zima '94 odvijala se od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine, na području Livanjskog polja i planine Dinare. Uspješnim završetkom operacije na Badnjak oslobođeno je područje širine 10 kilometara i dubine 20 kilometara - ukupno 200 četvornih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska vojska poražena je na Dinari pa je veći dio Livanjskog polja došao pod nadzor HV-a i HVO-a, čime je spašena i Bihaćka enklava. Cilj operacije imao je za zadatak smanjiti pritisak bosanskih srba na zaštićeno područje Bihaća, a uz to imao je i cilj pobijediti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, Golije i Staretine. Također se željelo utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i eliminirati pokušaj da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim akcijama napasti Sinj, piše Direktno.hr.

Samo planiranje operacije bilo je problematično jer je bilo dovedeno u pitanje izbor postrojbi za djelovanje u zimskim uvjetima te kako osigurati legalnost akcije koje su trebale izvršiti regularne postrojbe HV-a.

4. gardijska brigada izvršila je ključnu ulogu u operaciji zato jer je bila prisutna tijekom čitave operacije, od 29. studenoga do 24 prosinca. Najveći gubitci su bili 23. prosinca prilikom napada iz mjesta Sajkovića prema Gornjim i Donjim Kazancima gdje su postrojbe 4. gardijske brigade vodile žestoke bliske borbe s postrojbama bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića i dijelom pristigle postrojbe srpske dobrovoljačke garde poznatiji kao Šešeljevi "Beli orlovi".

Operacija je počela 29. studenog 1994, kada su se borbene skupine 126. domobranske pukovnije ubacile u međuprostor neprijatelja. Sutradan, 30. studenog 1994. započeli su frontalni udari na postrojbe bosanskih Srba. Sve do 7. prosinca 1994. hrvatske snage, koje su činile 4. i 7. gardijska brigada, 114. brigada i 80. domobranska pukovnija HV, uspijevale su ovladati visovima Dinare čime dolazi do stabilizacije bojišnice na Dinari.

Istog dana pokrenuta je i akcija na istočnoj strani Livanjskog polja u kojoj su sudjelovale hrvatske snage sačinjene od 5. gardijske brigade, 1. hrvatski gardijski zdruga, 22. diverzantskog odreda i Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Vojna djelovanja i akcije trajale su do 24. prosinca 1994. kada se operacija smatra završenom. Procijena je kako je tom operacijom oslobođeno područje širine 10 kilometara i dubine 20 kilometara, ukupno 200 četvornih kilometara. U vojnoj operaciji kodnog naziva Zima 94 poginulo je 29 branitelja, 19 ih je teško, a 39 lakše ranjeno, dok su trojica nestala, piše Direktno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je Hrvatska vojska ovladala planinskim visovima oko Livanjskog polja, što je dodatno pripomoglo u stvaranju uvjeta za pripremu i provedbu operacije Oluja. Operacija Zima '94 odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima; kao što su visoki snijeg, snježna oluja i niske temperature koje su sezale i do -20 celzijevih stupnjeva. Zbog vojnog djelovanja u tim uvjetima mnogi su hrvatski vojnici u ovoj operaciji pretrpjeli smrzavanje pojedinih ekstremiteta koji su im morali biti amputirani. Upravo zbog tih razloga operacija Zima 94 ušla je u povijest Domovinskog rata kao primjer nadljudskih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanja okupiranog teritorija.

https://www.youtube.com/watch?v=fEkv2sAQ1FA&feature=emb_logo

 

Vezani članci