Kolinda: RH će pomoći susjednim zemljama da dođu u okrilje EU

Vidi originalni članak

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu izjavila je kako će Hrvatska pomoći susjednim zemljama da dođu u okrilje Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije", istaknula je Grabar-Kitarović.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost dvaju naroda, javlja Hina. 

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Pritom je najavila izložbu u New Yorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, i regiji, ali i u Europskoj uniji. 

"Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama", kazala je hrvatska predsjednica.

"Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU-a, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Europe. (...) i ako  želi "svijetlu budućnost", za Europu je ta poruka posebice važna", kazao je Netanyahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo jasno je upozorio na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

 "Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan", rekao je Netanyahu.

 Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

 "Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu", bio je jasan Netanyahu.

Fena

Vezani članci